Titulars com La OMS alerta de la caiguda de l’activitat física en el segle XXIi El 73% de les dones espanyoles augmenten el seu risc d’emmalaltir pel sedentarismeens recorden que tenim un problema ara i que ens afectarà en un futur.

Les conclusions del primer macroestudi global sobre el sedentarisme, realitzat per l’Agència Espanyola de Protecció de la Salut, ens diu que un percentatge molt elevat, especialment en dones que fan menys activitat física, tenen més risc de contraure una malaltia per culpa de la falta d’hàbits saludables.

Els números són alarmants: un quart de la població mundial, això vol dir 1.400 milions de persones que estan en la zona de risc de salut per falta d’activitat física. L’Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l’esport assegura, segons els resultats del seu macroestudi, que, fent comparativa amb dades anuals, no hi ha millora en cap país, i que s’ha d’informar millor així com facilitar i promoure més l’activitat física en la població. A Espanya, un 73% de la població és inactiva en el seu temps d’oci.

Què està passant?

La resposta a aquesta pregunta és la falta d’adhesió a l’esport. I els motius són:

  • Pensar que l’esport és un oci més a escollir.
  • Ordre de prioritats. Deixar com a última opció a la llista de prioritats la pràctica d’esport. La falta de temps a vegades és una justificació que s’utilitza per excusar el no cuidar-se.
  • Sentir que és una obligació i no una necessitat.
  • La inversió de temps i esforç no compensa immediatament, no hi ha paciència.
  • No agrada fer esport, és qüestió de gustos i preferències.

Tenint en compte aquestes dades alarmants que denota la falta d’adhesió a l’esport i que, en tot cas, aquells que amb bona voluntat s’apunten al gimnàs i finalment abandonen, què poden fer?

És evident que la pràctica continuada d’activitat física té múltiples beneficis en la salut i així ho asseguren els estudis. Sabem que fer esport és un dels quatre factors que salva vides, i que és una prevenció davant de malalties com la diabetis, la hipertensió o el càncer… de fet la revista de l’Associació de Metges de EEUU (JAMA Oncology) mostrava que un estil de vida saludable (alimentació, exercici, no tòxics com fumar) podia reduir un 50% de morts de càncer.

Si sabem que fer esport salva vides, perquè costa tant?

Segurament, si hi hagués una píndola miraculosa que ens garantís tenir un cos saludable i gaudir d’anys de salut, tothom invertiria la seva economia en comprar-la. Però, al igual que un canvi d’alimentació, requereix el compromís d’un mateix, l’esforç, sacrifici i constància per modificar hàbits enraigats de molts anys. Iniciar-se a l’esport i mantenir-ho en el temps fins fer-ho un hàbit requereix el mateix procés, i si es vol de veritat, els obstacles acabaran per desaparèixer.

Què ens pot ajudar a fer que la tornada al gym sigui un èxit?

Les recomanacions quan ens iniciem són:

  • Començar progressivament i iniciar-se no més de 2-3 dies.És important no començar volent aconseguir l’impossible i venint cada dia de la setmana… és més interessant quedar-se amb ganes i fer-ho extensiu en el temps.
  • No es tracta de patir els primers dies, sinó d’aprendre i crear una bona base d’entrenament.És molt important que les primeres sessions siguin d’iniciació a l’activitat física on el professional et guiï, sense adonar-te, per un camí a l’aprenentatge dels patrons bàsics de moviment que t’ajudaran a crear una base. Aquesta base et servirà per donar-te seguretat més endavant quan tu evolucionis i vulguis anar per la teva compte al gimnàs o per fer altres activitats de més intensitat. Córrer i començar, sense experiència, en classes o a la sala de fitness sense tenir una bona base et pot portar al desànim, pensar que això no és per a tu, i ja no parlem del risc a lesions.
  • Trobar l’activitat que més t’agradi i et motivi a tornar a l’endemà. Aquest punt és el més bàsic; una vegada has passat per les sessions d’iniciació, és important escollir molt bé el que faràs. Si no t’agrada estar sol/a és necessari buscar activitats col·lectives on el tècnic i l’ambient et donaran un plus de motivació per continuar. Parla amb el teu tècnic de confiança, ell t’ajudarà a estructurar les activitats, segons els dies disponibles, i en funció al teu estat físic i a les teves preferències. Fer una activitat que no t’agrada acabarà minvant la teva motivació inicial fent-te abandonar el gimnàs. Passar-t’ho bé fent activitat física, serà la teva garantia d’èxit.

La volta al gimnàs és el primer pas significatiu al canvi, i si t’has decidit apuntar-te i no ser part dels números dels titulars de la introducció, segur que ho aconseguiràs.

I ara al CNG t’ho posem fàcil amb les noves classes d’INICIA’T, per tal d’acompanyar-te des del principi en aquest nou procés per a tu.