Setembre acostuma a ser un mes on la majoria tornem a la rutina que portàvem prèviament a agafar vacances.  Un cop fet aquest parèntesi, s’ha de tornar a lluitar pels objectius laborals, acadèmics, esportius o personals, i el millor, és fer-ho amb les piles carregades i amb una actitud optimista per tal d’evitar la síndrome postvacacional, que ens pot generar estrès i ansietat.

El psicòleg del Club Natació Granollers, Marc Vila, ens dona consells perquè la tornada no tingui un impacte emocional negatiu:

Adaptació horaris de descans. És important que tres o quatre dies abans de la tornada, anem habituant els horaris de descans de tal manera que siguin similars als que portarem durant el que queda d’any, i que ens permetin dormir 7-8 hores seguides. Si abans d’anar de vacances, no ho fèiem, setembre és un bon moment per re-ajustar-los.

Anticipar-nos a possibles necessitats que ens tocarà atendre a la tornada. Podem aprofitar els dies previs a la tornada complerta per anar gestionant aspectes que sabem que un cop que tornem, ens ocuparan temps i ens faran fer esforços extres per atendre aquestes necessitats. Un cop tornem al 100% podrem organitzar-nos millors, ja que no haurem d’estar per aquests temes que hem gestionat prèviament.

Entendre i acceptar. Hem d’entendre i acceptar que al setembre, podem sentir que la vida se’ns ha desorganitzat una mica. Un error força comú es genera del pensament de voler tenir-ho tot controlat des d’un primer moment, i està directament relacionat amb una frustració força elevada i un nerviosisme i ansietat derivada d’aquests pensaments. La clau per evitar això és focalitzar-se en entendre què és el que depèn de nosaltres, treballar i fer coses molt centrades en l’aquí i l’ara, i confiar en que si fem això, ràpidament tornarem a sentir-nos amb la mateixa competència personal que teníem abans de marxar. Hem de tenir paciència amb els demés, però també amb nosaltres.

Fer petites escapades mentals. És important que l’excés de responsabilitat no ens faci fer un trencament complert entre estar de vacances, i tornar a la rutina. La recomanació és que durant les primeres setmanes de tornada, es continuï dedicant temps a activitats que hem pogut fer durant el període de vacances, com per exemple, llegir, veure una sèrie, anar a la platja o la muntanya, anar a la piscina o quedar amb persones que ens venen de gust per sopar/prendre alguna cosa.

“És obvi que durant tot l’any és important dedicar temps a fer coses que ens agraden i ens ajudin a sortir de la rutina, però penso que al setembre, prenen encara més importància aquests aspectes, si el que volem és que la tornada sigui molt més agradable i acceptada pel nostre cos i la nostre ment” valora Vila.

Tot i aquests petits consells, diu que “el millor per una bona adaptació a la rutina, és construir-ne una que ens apassioni, ens generi il·lusió, ens plantegi de manera sovint nous reptes i objectius, i ens faci llevar-nos del llit cada dia amb les idees clares de qui som, cap a on anem, i quin sentit té per a nosaltres fer això; una rutina en la que s’integri un estil de vida saludable -esport, bona alimentació i descans adient-, formar-nos contínuament sobre temes que ens generen interès, treballar en alguna cosa que ens agradi, dedicar temps a la família i als amics, i exposar-nos a noves experiències i situacions que ens generen curiositat i que impliquin aprendre noves habilitats”.