Segur que alguna vegada heu sentit dir: “Ara que el meu fill és petit, l’apunto a aprendre a nedar i quan ja tingui un mínim per poder sobreviure, l’esborro de l’activitat” o “ara que ja sap nedar una mica, si no vol venir que no vingui més”.

Però en realitat, “saber flotar i desplaçar-se dins de l’aigua no és saber nedar, és saber sobreviure i defensar-se dins del medi aquàtic”, afirma la responsable de la CNG Escola, Eva Garcia, que per aquest motiu aconsella que “després d’adquirir aquesta mínima supervivència, es continuï amb un bon programa d’aprenentatge i seguiment de les habilitats aquàtiques bàsiques i dels estils de la natació”.

L’aprenentatge i desenvolupament de la natació en edat infantil és molt més ràpid que en edat avançada, ja que quan som petits tenim menys consciència de les pors i som més decidits a l’hora d’experimentar coses. Endemés, utilitzar el joc per a ensenyar aquestes habilitats aquàtiques bàsiques té grans resultats. Tot i això, la natació aporta molts beneficis per la salut a totes les edats i mai és tard per aprendre. Per tant, anar a la piscina i aprendre habilitats noves no és només pels més petits de la casa.

Una franja d’edat complicada a l’hora de fer alguna activitat física o modalitat esportiva si no tenen experiència anteriorment, és la compresa entre els 11 i 16 anys, un grup de nens i nenes que ja no són tan infants ni tampoc arriben a ser adults. Moltes vegades la vergonya o la inseguretat d’anar a una activitat que no dominen els hi tira enrere a l’hora de realitzar-la.

La responsable de la CNG Escola, resol alguns dubtes:

Aquest col·lectiu de joves pot començar a fer habilitats aquàtiques si mai ha fet cursets?

Sí, sense cap dubte. Amb ganes, esforç i uns bons tècnics que els acompanyin en el seu aprenentatge tot és possible. L’aprenentatge sempre serà gradual i proporcional a les necessitats i el nivell de cada jove. La dificultat dels exercicis serà progressiva segons la seva resposta. L’autoestima que es guanya quan no tenen coneixement i comencen a veure petites millores no té preu. S’ha de deixar de donar importància a l’opinió dels altres i pensar en el que és millor per a ells mateixos.

Si aquest jovent porta fent activitat aquàtica des de petits, poden continuar o ho haurien de deixar?

Haurien de continuar! Per aquells joves que tenen molt talent existeix l’opció de federar-se i participar en competicions. Per aquells que els hi agrada molt, però no volen competir poden continuar fent cursets. La natació és un esport molt complet, ja que implica el treball de diferents capacitats físiques com la força, la resistència, la velocitat, la flexibilitat, entre d’altres. A diferència d’altres esports, el risc de lesió és molt més baix que altres esports en sec, on si apareix l’impacte i les lesions són més freqüents.  També es treballen les diferents capacitats físiques i es posen en practica les habilitats dins del medi, la tècnica dels estils de natació i els diferents esports aquàtics. Però, la natació no només ens aporta beneficis físics sinó també socials. El fet de formar part d’un grup els fa relacionar amb nens de la seva edat, fer noves amistats fora de l’escola.

Si d’infants van fer piscina i ho van deixar, poden tornar a l’activitat o es perd tot el que s’ha après en anys anteriors?

Clar que poden tornar sense cap mena d’inconvenient! En tornar a fer l’activitat començarà amb el nivell que ho va deixar. El coneixement no es perd, el que es perd és la pràctica i la resistència, però tenim la solució, amb el dia a dia es torna a recuperar. A poc a poc començaran a recordar les habilitats que van adquirir anteriorment i no només les recordaran, les milloraran progressivament.