És necessari per nedar? Pots fer el mateix viratge en tots els estils de la natació o cada estil té el seu gir propi?

Un viratge és l’acció que fem quan nedem i no parem en arribar a la paret; virem tocant o no la paret, segons l’estil, per continuar nedant i no trencar el ritme del nedo.

Necessari per nedar no és, però sí, si som nedadors i volem millorar el resultat en el nostre rendiment, saber virar ens ajuda a no trencar el ritme i aprofitar la inèrcia del moviment i l’impuls que fem a la paret. Si no el fem podem nedar igual, però el resultat no serà el mateix.

La responsable d’activitats aquàtiques, Eva Garcia, explica com podem fer viratges de cada estil:

Viratges de crol o estil lliure. Quan nedem crol i fem el viratge s’ha de calcular la distància per aproximar-nos i fer coincidir l’última braçada de crol seguint amb un gir transversal on buscarem la col·locació dels peus a la paret i un gir seguit longitudinal, per fer l’impuls i el desplaçament i propulsió cap a la superfície. Buscarem la posició més aerodinàmica possible per aprofitar el lliscament de l’impuls i, tot seguit, fer batuda de peus de crol; una vegada estem a la superfície començarem amb la tornada a l’estil.

Viratges d’esquena. A partir dels anys noranta va canviar la normativa dels viratges, concretament a partir del 1991 la FINA va aprovar que l’entrada del viratge d’esquena es pogués iniciar ventralment, amb l’avantatge que és més senzill que l’anterior i més ràpid a realitzar. Nedem esquena i just passant les banderoles dels 5 metres, comptem el nombre de braçades que necessitem per arribar a una distància de la paret que ens permeti estirar la penúltima braçada, fer un gir longitudinal i, en posició ventral com fem en el crol, fer l’última braçada i un gir transversal; aquest cop, però, l’objectiu és acabar en posició totalment dorsal. Quan tinguem els peus a la paret sense que surtin de l’aigua, farem un bon impuls, estirant el cos en forma de fletxa i moviment de dofí i començant amb la batuda de cames i braços una vegada estem a la superfície.

Viratge de braça. Arribem a la paret, toquem la paret amb les dues mans sense que surtin els dits de la superfície de l’aigua. Farem una aproximació, flexionant colzes i cames. La mà del costat on farem el gir s’estira al mateix temps que el cos gira longitudinalment i anteroposteriorment apropant els peus a la paret, a l’hora que l’altra mà fa tracció a la paret. En aquest moment la mà de la paret anirà a buscar l’altra mà, per acabar en posició ventral, braços estirats i fer l’impuls amb els peus a la paret amb braços i cames totalment estirats (novament, posició fletxa). Una vegada fet l’impuls fem una braçada completa i quan afluixa el lliscament, fer una nova braçada amb una bona batuda, en aquest moment sortirem a la superfície i reprenem l’estil.

Viratge de Papallona. El viratge de papallona s’assembla molt al de braça, farem l’última braçada de papallona, toquem amb les dues mans la paret i fem el gir i les flexions igual que en braça. Quan estem totalment en posició ventral i estirats  farem un bon impuls en posició fletxa, i quan aquest lliscament afluixi la seva velocitat, iniciarem unes batudes fortes de papallona i amb progressió sortir a la superfície, on començarem la primera braçada i cicle de l’estil.

Explicar els viratges és complicat i potser costa de veure el moviment en global, però si vols aprendre a fer viratges, al CNG t’ensenyarem, perquè veure el moviment i poder-lo practicar al mateix temps és la millor manera d’aprendre.