Articulacions, lligamentstendons músculs. Són estructures que cal cuidar fins i tot més que la nostra figura i el nostre aspecte extern. Estirant-los de manera regular i sostinguda, mantindrem la flexibilitat del cos… i per definició, un cos flexible, és un cos jove.

Sovint es pensa que fer esport necessàriament és sinònim de sortir del gimnàs amb la samarreta suada i amb la sensació d’haver realitzat un gran esforç físic. Per aquest motiu, donem tan poca importància als estiraments, dedicant un temps mínim en finalitzar la nostra sessió d’entrenament. A vegades, amb la necessitat estètica d’aconseguir uns músculs voluminosos i potents, es cau en l’error de l’entrenament de la contracció muscular concèntrica com a única forma de muscular sense tenir en compte l’entrenament de la flexibilitat que amb el temps comporta la compressió articular.

Els exercicis d’estirament són òptims per a tothom, amb independència de l’edat, la condició física o l’objectiu del nostre entrenament. Imprescindibles per als exercicis d’escalfament i estirament previs a l’activitat esportiva específica… ja que és molt important preparar el cos abans de córrer, nedar, anar en bicicleta o practicar qualsevol altra activitat esportiva. I és que cal estirar els músculs i flexibilitzar les articulacions, perquè amb això s’aconsegueix un rendiment millor i es prevenen les lesions. Però també és molt important fer aquests exercicis per a relaxar els músculs després d’un treball intens.

Però no només és necessari fer estiraments abans o després de l’activitat física, sinó com una activitat en sí mateixa. És a dir, per evitar que els músculs es debilitin, els lligaments perdin elasticitat, i els tendons, vitalitat, cal estirar-se… És la fórmula idònia per mantenir un cos flexible i retardar els efectes de l’envelliment, que en el seu procés fa que les articulacions es tornin rígides i anquilosades. I, el més important és que tothom pot aprendre a fer estiraments, perquè no cal tenir unes aptituds físiques especials.

Com estirar-se…

La clau de l’èxit en els estiraments està en la regularitat i la moderació. No es tracta de batre marques ni de cap desafiament personal per a veure fins on arribem, sinó que hem de fer-ho sense ànim competitiu i sense presses. I quan l’estirament és correcte la sensació és molt agradable. Els moviments bruscos i violents, de vaivé o moll, igual com estirar-se fins a arribar a sentir dolor, són una manera incorrecta de fer aquests exercicis, i poden ocasionar lesions.

A més a més, per a realitzar un estirament cal parar atenció a la respiració, que ha de ser lenta, relaxada, rítmica i controlada. És important mesurar la durada de l’estirament amb el nombre de respiracions, millor que no comptant els segons. Els exercicis d’estiraments s’han d’adaptar a l’estructura muscular, la flexibilitat i el grau de tensió de cada persona… i és que existeixen programes d’exercicis d’estiraments per cada part del cos, grup muscular o activitat esportiva.


Beneficis dels estiraments

– Milloren l’elasticitat i el equilibri de les cadenes musculars
– Redueixen tensions musculars i sobrecàrrega articular
– Milloren el rang de moviment articular i redueix la rigidesa muscular
– Milloren la circulació i oxigenació de músculs que ajuden a agilitzar la recuperació activa
– Milloren l’alineació corporal
– Preparen per a l’activitat muscular: un múscul estirat prèviament treballa millor i rendeix més
– Prevenen lesions musculars i dels tendons
– Proporciona una sensació agradable de relaxació i de benestar

Si estàs interessat en millorar la flexibilitat, l’elasticitat o prevenir lesions, informa’t sobre la nostra activitat dirigida d’Estiraments.