“La gimnàstica artística t’ensenya a tenir disciplina i a lluitar pel que vols”

Lluna Casanova, gimnasta N10 del Club Natació Granollers

– Edat?
– 16

– Vius a…
– Lliçà d’Amunt

Estudis:
ESO

– Quan comença la teva afició per la gimnàstica?
– Als 5 anys.

– Què diuen els teus familiars i amics quan et veuen que practiques aquest esport?
– La gent que no té la gimnàstica com a estil de vida, no entén el per què de tant sacrifici i tanta dedicació per tant poca recompensa. Encara que els meus familiars són conscients de la meva passió per la gimnàstica, a vegades els hi costa creure que segueixi mantenint la disciplina que tinc, tot i sabent que l’èxit no és gens fàcil i menys en un esport com aquest.

– Quina va ser la teva primera competició i com la recordes?
– No estic segura, però suposo que la meva primera competició va ser una fase de Catalunya.

– La medalla o competició que recordes amb més satisfacció…
– El campionat d’Espanya de l’any 2013. Va ser el primer any que estava al CAR i no m’esperava per res que quedaria campiona d’Espanya. Quan vaig escoltar el meu nom em vaig posar molt feliç i aquella experiència em va marcar un abans i un desprès en la meva carrera com a gimnasta.

– Quina ha estat la teva fita més important?
– A nivell personal, guanyar a la Oksana Chusovitina en una competició que vaig fer aquest any a Houston, ja que ella és una gran gimnasta que ha anat a varies Olimpíades, Mundials, Europeus…

– El teu aparell és…
– Sempre ha sigut barra. Encara que a les ‘compes’ [competicions] és l’aparell que acostumo a fallar més i que controlo menys, amb els nervis. És, però, un aparell que m’agrada molt entrenar i em sento molt be.

– Què et passa pel cap abans de competir, durant i al final?
– Abans de competir sempre estic visualitzant els sencers que haig de fer a cada aparell. M’aïllo de tot i em concentro en el que faré. Durant la competició segueixo visualitzant abans de cada sencer i quan acabo la competició analitzo els errors i intento aprendre i no tornar a cometre’ls.

– Quina es la teva preparació esportiva?
– A la setmana entreno 30h. Cada dia entreno de 11:00h a 14:00h i de 18:00h a 21:00h, menys els dijous i els dissabtes que entreno només pels matins.

– Com compagines els estudis amb la pràctica de la gimnàstica de competició?
– Com que estic al CAR [Centre d’Alt Rendiment] ens faciliten moltes coses, encara que al principi em va costar acostumar-me als horaris ja que després de tota la setmana sortint de casa a les 7:30h i arribant a les 22:00h quan arribava el cap de setmana i podia descansar, havia de passar-me’l estudiant perquè no tenia cap altre moment per fer-ho.

– Si tanques els ulls… com et veus com a gimnasta?
– Com tot esportista, m’agradaria anar a uns Jocs Olímpics. Com que és un objectiu poc possible en aquests moments, basant-nos en el nivell en el qual es troba la gimnàstica espanyola actualment, el meu objectiu d’ara és intentar arribar a un europeu o un mundial.

– Per a tu, quins són els valors que transmet la gimnàstica?
– La gimnàstica és un esport molt complert. T’ensenya a tenir disciplina i a lluitar pel que vols. Per mi la gimnàstica es un estil de vida i jo crec que m’ha fet ser la persona que sóc ara.

-Quina condició creus que ha de tenir un persona per poder ser un gran gimnasta.
– El cap. Més val no tenir talent, però tenir el cap bé, que tenir talent i no saber com aprofitar-ho. El treball constant també és molt important.

– Quina és la major dificultat per a practicar aquest esport?
– La major dificultat per totes les gimnastes són les lesions. Tothom qui practica aquest esport en un alt nivell pateix alguna lesió que a vegades és un gran impediment per poder seguir endavant.

– Què diries per animar als nens a iniciar-se a la gimnàstica i practicar-la?
– Que la gimnàstica és un esport genial que t’aporta moltíssims valors i sobretot coneixes a molta gent nova.

Descobreix les respostes de la Lluna Casanova, passant el cursor o dit per sobre les preguntes.

Magnesia o sense?

Amb magnèsia, sempre!

Barra d’equilibri o terra?

Barra

Barres asimètriques o salt de poltre?

Barres asimètriques

Entrenar al matí o a la tarda?

Matí

I competir, matí o tarda?

Matí

Nervi o ànsia abans de la competició?

Sí. Nervis.