“Aquest esport és tant per nenes com per nens…. tots tenim dret a gaudir d’aquest esport”

Judith Calvo Requena, nedadora d’artística amb la selecció espanyola absoluta

– Edat?
– 18

– Vius a…
– La Roca del Vallès

– Estudies…
– Magisteri doble grau Infantil i Primària

– Has entrat a la selecció espanyola absoluta per la porta gran. Formant part del duet mixt. Com vas rebre la notícia?
– Va ser una gran notícia, no m’ho esperava per res. Al principi estava una mica nerviosa abans de que em diguessin que entrava al CAR però sobretot el que més em va sorprendre és que em donessin una oportunitat per fer duo mixt. És una disciplina diferent a la que no estic acostumada i estava disposada a provar coses diferents dins de lasincro.

– Els nois comencen a treure el cap. Què n’opines sobre la incursió dels nois en aquest esport?
– Jo penso que aquest esport és tant per nenes com per nens. Tots tenim dret a gaudir d’aquest esport. Crec que els nens ens poden aportar coses molt bones dins l’aigua i hem de lluitar tots junts perquè sigui disciplina olímpica i donar una visibilitat perquè s’animin més nens.

– És la primera vegada que entrenes i competeixes amb un company masculí formant duet…
– Sí, la veritat que porto molts anys fent duet femení però mai he arribat a fer-ho amb un noi. La forma de treballar és diferent. Els nois, com que porten menys temps fent sincro, els hi costa més adaptar-se sobretot al’hora de comptar la música i seguir els números, però  tenen un punt molt positiu, sobretot en temaacrobàcies: tenen més força i surto més alta.

– Quina és la teva preparació esportiva amb la selecció?
– Entrenem tota la setmana matí i tarda, però no fem tot aigua sinó que anem combinant entre el gimnàs i el ballet. A l’aigua fem un escalfament sempre abans de començar i preparem les rutines que hem de fer. Quan s’acosten les competicions fem més preparaciófísica a l’aigua amb pes per aguantar millor després el ball. Al gimnàs anem combinant una sèrie d’exercicis de força de cames i braços i abdominals. A ballet fem estiraments i flexibilitat. També aprenem a col·locar bé el cos per després poder-ho transferir dins l’aigua ique sigui més fàcil.

– Com veus el teu duet de cara a les properes competicions?
– Ens estem preparant per les competicions que vindran. Penso que tenim molt potencial i l’hem d’aprofitar i ensenyar tot el que sabem. Tenim moltes ganes de competir i el nostre objectiu com a duet aquest any és anar als World Series, fer-ho lo millor possible iposicionar-nos al millor lloc. Estem pendents d’anar al Campionat d’Europa Absolut i estem molt il·lusionats i amb ganes per seguiravançant i millorant cada dia.

– Les condicions d’una nedadora per a fer un duet…
– Un duet comparat amb les altres modalitats té més responsabilitat. En un duet es focalitza més en perfeccionar petits detalls dins de la rutina per fer els mateixos moviments ja que en ser només 2, els errors es veuen molt més que en un equip.

– Quan va començar la teva afició per la natació artística?
– Quan jo era petita feia natació, ballet i hip-hop. Sempre m’ha agradat molt ballar i també em passava el dia dins l’aigua, així que vaig decidir ajuntar el ball amb la natació i vaig provar la natació sincronitzada. Un altre referent per mi i que també em va ajudar apuntar- me i animar-me a provar aquest esport va ser la meva mare. Ella de petita també feia sincro i era molt bona, va arribar molt lluny. Llavors em vaig animar i ho vaig provar i gràcies això he arribat on estic ara. Porto 13 anys dins de la sincro, des dels 5 anys.

– Recordes la teva primera competició?
– Recordo molt poc la meva primera competició ja que era molt petita. Em vaig posar molt nerviosa però a la vegada tenia tantes ganes de competir i passar-ho bé dins l’aigua que només pensava en això en aquell moment. Sempre han estat allà els meus pares, amics iel meu germà animant-me, no s’han perdut ni una competició i sort d’ells que han confiat amb mi sempre i han estat allà al meu costat. Per mi la competició és una de les coses que m’agrada més de la sincro, per molt que el ball duri 3 o 4 minuts, és aquell moment que l’adrenalina puja per dins i vols treure tota la força que tens per poder fer-ho lo millor possible, gaudir i demostrar tot elque has estat treballant.

– Quina és la competició de la que et sents més orgullosa i satisfeta?
– Per mi la millor competició va ser a el Campionat d’Europa Júnior del 2019, on vam quedar subcampiones. Vam aconseguir el nostre objectiu, que era guanyar a Ucraïna. Molt orgullosa perquè darrere d’aquesta medalla de plata hi ha un sacrifici amb moltes horesd’entrenament i el més important és que vam crear una família totes juntes. També cal destacar una de les millors competicions ambel club, que va ser l’any passat al Campionat d’Espanya d’hivern. Vam fer història, vam guanyar en totes les modalitats medalla d’or. Larutina que em sento més orgullosa va ser el solo. Vaig quedar Campiona d’Espanya, que feia molt que era el meu objectiu i sempre emquedava a les portes.

– Què t’està ensenyant aquest esport?
– A aquest esport se l’hi dediquen moltes hores d’entrenament, és molt de buscar la perfecció en tots els àmbits, no només a l’aigua. Sobretot el que m’ha ensenyat aquest esport és a confiar més amb mi mateixa a dins i fora de l’aigua. Dins de l’aigua es crea unabombolla familiar amb els que tens el costat que al final s’acaben convertint amb la teva família dia a dia i per mi això és el més important, els que cada dia t’ajuden a lluitar pel que vols i per aconseguir el teus somnis tots amb un mateix objectiu.

-Dins de la natació artística, fins a on t’agradaria arribar?
– Per mi estar al CAR ja és un pas enorme que mai pensava que arribaria. El meu objectiu és anar millorant cada dia per arribar a ser millor,i al final poder anar a europeus, mundials i lluitar perquè un duo mixt es faci olímpic i poder arribar a una Olimpíada. Professionalment em vull dedicar a fer magisteri amb nens petits, perquè des de sempre m’ha fet molta il·lusió poder ensenyar diferents valors. M’agradaria també no perdre el contacte amb l’esport ja que porto 13 anys dins l’aigua i també podria fer d’entrenadora als més petits.

– Que li diries a totes les nenes per animar a practicar la natació artística?
– Els hi diria que es un esport preciós de veure, que quan et tires a l’aigua aprens a gaudir i desconnectar de la rutina. És molt sacrifici i s’ha de ser fort de ment, però al final val la pena, és un ambient molt familiar i que t’ensenya molts valors i a fer equip. És un esportdiferent als altres i jo les animaria a totes a practicar-lo.

– I als nens?
– Als nens els hi diria al mateix que a les nenes, que no perdin aquesta il·lusió i que poden arribar molt lluny. Animar-los a provar-ho, hem de buscar que s’animin més nens per poder formar un equip masculí. Penso que els nens dins de la sincro tenen moltesqualitats bones que també poden ensenyar als altres i a les nenes.

Gelatina o sense?

Sense

Maquillada o poc maquillada?
Poc maquillada
Equip o combo?

Combo

El teu ídol?

Gemma Mengual