Els comportaments que tenen com a finalitat ajudar als demés, sense esperar res a canvi, estan presents a la nostre condició humana, pràcticament des de que naixem. Així ho assenyalen els estudis de  Felix Waneken i Michael Tomasello en el seu llibre “Why we cooperate” on també es determina que la cooperació ens garanteix la nostre continuïtat com espècie.

En aquest sentit, Marc Vila, psicòleg esportiu del Club Natació Granollers, considera el voluntariat com una d’aquelles activitats de cooperació presents a la nostra vida, en les que a més a més cal invertir poc -només temps i ganes- i amb la que es generen grans beneficis, tant per les persones que ho reben, com per les persones que ho realitzen.

Quins són els beneficis?

Les activitats de voluntariat generen un sentiment de realització personal, degut al component social que tenen aquestes accions. Cal recordar que els aspectes socials, com relacionar-nos amb altres o donar i rebre estima, son claus per una bona salut psicològica i per una bona autoestima. D’aquesta manera, el voluntariat, es converteix en una eina magnífica per a poder sentir-nos complerts en aquest aspecte, ja que enforteix els llaços amb la comunitat i amplia la xarxa de contactes, acostant-nos a persones amb interessos comuns amb els quals es poden realitzar activitats divertides i satisfactòries, i a l’hora també fa que sortim de la rutina.

Realitzar activitats de voluntariat, a més a més, ens allunya del materialisme, de l’egoisme i de l’egocentrisme per posar el centre en els altres, i això, genera com a conseqüència  una gran satisfacció. Les activitats que es realitzen sense esperar res a canvi, ens fan experimentar una energia reconfortant que activa una part del nostre cervell vinculada amb la sensació de plaer (Tristen K. Inagaki & Lauren P. Ross, 2008), generant l’alliberació de dopamina, serotonina, oxitocina i endorfines (hormones encarregades de proporcionar sensació de plaer).

Per altra banda, el voluntariat també ens aparta dels sentiments i sensacions negatives com la ira o l’agressivitat, així com la reducció de l’estrès i, per tant, també enfortim el nostre sistema immune aconseguint que visquem més, tal i com afirma la Universitat de Michigan, amb els seus estudis que van demostrar que les persones amb comportaments altruistes tenien un 60% més possibilitats de perllongar la vida que les que tenien actituds egoistes.

“Fer activitats que puguin generar benèfics a altres és pràcticament una garantia de benestar emocional i salut psicològica ja que veure la satisfacció en els demés gràcies als nostres actes, ens permet empatitzar amb aquests sentiments i aquestes sensacions. I tenim la gran sort que el plaer d’ajudar desinteressadament, està a l’abast de tothom que ho vulgui experimentar”, conclou Vila. Des d’entitats socials a esdeveniments esportius, com la cursa solidària que organitza el Club, CNG4Camins el proper 15 de desembre.