A portes de l’arribada de les festes de Nadal, ja tenim al cap tot allò relacionat amb la festivitat, els regals, el temps que compartirem amb la família, els dies festius que gaudirem… però també ens ve al cap els típics àpats nadalencs i les estones que passarem a taula.

I no només són pensaments, sinó que mesos abans tot gira entorn al Nadal i a l’estat festiu, i ja sabem això què significa: que ens contagiem d’aquest esperit nadalenc abans d’arribar a festes.

Per tal de no acabar tips de tant menjar i començar el nou any més lleugers i saludables, us proposem diferents consells a aplicar:

  • No et plantegis fer una dieta estricta abans de festes. És important no fer restriccions d’aliments que t’agraden setmanes abans de Nadal, ja que això provocarà un efecte rebot i et farà arribar als àpats de Nadal amb més ansietat. En tot cas, ara més que mai toca menjar conscientment, el que ens ajudarà a controlar quantitats i distingir quan és gana de veritat o ansietat emocional, i permetrà fer-nos sentir més satisfets i més plens.
  • No compris els dolços típics de les festes nadalenques un mes abans. Cada vegada s’avança més l’oferta als supermercats dels típics torrons, polvorons, neules… i és fa molt difícil no caure en la temptació. Per tant, evita anar a comprar amb gana, fes una llista de la teva compra i regeix-te a les teves anotacions.
  • Evita les pastilles miraculoses. Cada vegada hi ha més oferta de productes cremadors de greixos o bloquejadors de carbohidrats però no hi ha millor bloquejador de carbohidrats que controlar la teva ingesta de calories seguint el consell del primer punt. A més un cremador de greix de tipus carnitina ha d’anar de la mà d’exercici físic i de tipus metabòlic, per tant, la fórmula d’una pastilla i menjar el que desitgem no funciona.
  • Potencia els aliments naturals. Augmenta el consum dels aliments naturals i no processats i molt menys ultraprocessats. Els aliments naturals contenen més fibra, com són les fruites, verdures, hortalisses, i preferiblement consumir aliments de temporada. Això ens ajudarà a sentir-nos més satisfets consumint menys quantitat. En canvi, els aliments processats i ultraprocessats són rics en sucres, greixos saturats i additius, i el seu consum augmentarà més l’ansietat de gana.
  • Mou-te. Aixeca’t de la cadira i mou-te. Oblida’t del cotxe, camina, puja les escales, evita totes aquelles activitats sedentàries com seure al sofà i passar hores davant de la tecnologia, surt en bici, ves a ballar… sigui el que sigui però mou-te.
  • No aparquis l’exercici. Encara que siguin dates de compromisos, regals, compres al supermercat i preparar prèviament els àpats nadalencs, deixa un espai de mínim 3 cops a la setmana per anar al gimnàs i fer el teu exercici. És qüestió de planificar-te i agendar les tasques nadalenques així com els dies que aniràs al gimnàs a fer la teva activitat física. L’exercici t’ajudarà a equilibrar la balança d’excessos, mantenir el teu pes augmentant el desgast calòric i finalment equilibrar la teva composició corporal.
  • Més aigua. Més consum d’aigua i menys consum de begudes ensucrades i/o alcohol, les anomenades també calories buides. Prova de fer-te infusions a mig matí i a mitja tarda, i també a incloure dos gots d’aigua o un got de brou abans del teu àpat, t’ajudarà a sentir-te més saciat a més d’hidratar i mimar el teu organisme.
  • Marca’t un únic objectiu. No augmentar de pes; aquest ha de ser el teu principal objectiu. Per tant, guarda la bàscula i oblida’t de pesar-te cada dia, fixa un dia a la setmana per pesar-te i així mantenir un cert control del teu pes, aquesta informació setmanal t’ajudarà a no relaxar-te, a ajustar-te si s’escau i evitar, passades les festes, tenir un conflicte amb la bàscula
  • Arribat el dia de Nadal, fes els teus àpats amb normalitat i compensa, surt a caminar una estona abans del dinar o sopar, intenta estar més actiu. Recorda que l’àpat festiu és un àpat al dia, per tant, no facis que totes les teves ingestes sigui festives i amb excessos.
  • I sí, gaudeix i molt, de les festes en família i de les trobades especials, gaudeix dels sabors dels àpats de nadal, de les converses, de la felicitat de regalar i de rebre regals. Centrar tota l’atenció només en els àpats és un error, és part de les festes però no pot ser el més important.

Així que prepara el Nadal amb cap i gaudeix de unes festes saludables.