Per primera vegada, el Club Natació Granollers participa a la Marató d’Estalvi Energètic, que enguany arriba a la seva cinquena edició i que té com a voluntat la de conscienciar sobre la pobresa energètica, així com incidir sobre el canvi climàtic. Una iniciativa en la que, impulsada per l’empresa L’Origen a través del projecte RE-M (Redueix Energia – Millora), hi participen un centenar d’instal·lacions tant de titularitat pública com privada (escoles, museus, instal·lacions esportives, etc…) de tot Catalunya, entre elles el CNG, que s’uneix a aquesta campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia.

Els participants de la Marató d’Estalvi Energètic tenen un objectiu comú: aconseguir, durant el mes de febrer, reduir un 10% del seu consum en llum, gas i aigua, per a poder destinar l’energia estalviada a llars en situació de pobresa energètica. En el cas del CNG, l’estalvi recaurà al finançament d’un projecte per donar resposta a l’emergència climàtica a Granollers.

Per a l’elaboració del pla d’acció per a assolir l’objectiu de la Marató, el CNG ha implicat des de l’inici a treballadors i socis que, a través d’un procés participatiu, han fet arribar les seves propostes. Amb totes elles, s’ha engegat una sèrie d’accions entre les que en destaquen: la instal·lació de detectors de presència, protocol d’encesa i apagada de llums per zones, col·locació de làmpades de treball individuals a les oficines… per a reduir la despesa lumínica; ajust dels cabals de l’aigua a dutxes, aixetes i cisternes, així com instal·lació de temporitzadors per a desconnectar les fonts per la nit… per a disminuir la despesa de l’aigua; pel que fa al control de l’electricitat, s’apaguen els equips i maquinària electrònica quan no s’utilitza, es controla els sistemes de climatització a temperatures de confort…; o accions de conscienciació per a la reducció del temps a les dutxes, l’ús responsable dels wàters i aixetes…

“Sovint és difícil que, tant socis com treballadors, siguem conscients de l’energia o aigua que consumim en el dia a dia en l’ús de les instal·lacions i equipaments del Club, i molt menys de l’impacte que tenen aquestes accions sobre el canvi climàtic. Amb aquesta iniciativa, ens hem adonat des del primer moment que amb petites accions quotidianes i, inclús, amb accions de conscienciació, podem reduir de manera considerable la nostra petjada”, valora el director executiu del CNG, Jordi Mas. Unes accions, per altra banda, que assegura que no seran de caràcter puntual, sinó que aquelles que hagin aconseguit una reducció real del consum s’acabaran implantant.

La participació del CNG en aquesta Marató no és casual. Conscient de la necessitat d’actuar davant la situació d’emergència climàtica actual, el Club va començar a treballar l’any passat en el que avui anomena CNGreen, un projecte d’estalvi i eficiència energètica, amb el què vol augmentar la proporció del consum d’energies renovables, millorar l’eficiència energètica del Club, reduir l’impacte ambiental negatiu per soci, adoptar pràctiques sostenibles, entre d’altres. Un projecte en el que hi té cabuda la V Marató d’Estalvi Energètic, que ha donat el tret de sortida al compromís del CNG per ser un club més verd.