Dormir les hores necessàries i fer-ho de forma adequada és imprescindible per a poder gaudir d’un bon estat de forma física. Els experts assenyalen que una persona adulta necessita dormir entre 7 i 9 hores cada nit i segons els estudis realitzats, fer-ho 8 hores assegura la total recuperació de l’organisme.

Però per què és tan important dormir el nombre d’hores adients? Fonamentalment, per assegurar al nostre organisme el desenvolupament correcte de les seves funcions bàsiques. I és que el procés del son és un estat actiu en què es produeixen canvis metabòlics, fisiològics i hormonals necessaris per a què el cervell es recuperi i pugui funcionar i desenvolupar totes les seves potencialitats el dia següent. Un descans nocturn que, a més a més, facilita el pensament i l’activitat intel·lectual -ja que el cervell es relaxa-, permet que el nostre organisme recarregui piles i que el nostre sistema immune es reestructuri per fer-nos més resistents a l’acció de virus i bacteris.

Està comprovat que dormir bé és necessari per a mantenir la salut i el benestar. Tot i que les nostres característiques biològiques estan programades per a què dediquem unes 8 hores diàries al son, el nombre d’hores de son suficients per a uns no ho són per a uns altres i, a més a més, van modificant-se amb l’edat. La millor manera de saber si hem dormit el necessari o bé és aixecar-se amb energia i amb sensació d’haver passat una bona nit.

Degut a certs hàbits d’oci i el desordre de molts horaris laborals, ara la tendència actual és de robar temps al son. Això ens pot conduir cap a una pitjor salut, menys qualitat de vida, més crispació… a curt termini, dificultat per concentrar-se i lapsus de memòria, malestar i cansament físic, ja que es debilita el sistema immune. Nombrosos estudis confirmen que les alteracions del ritme normal del son poden produir en el 50-80% dels casos, trastorns psiquàtrics com depressions, trastorns bipolars o crisis de pànic. De la mateixa manera, la privació sistemàtica de son s’associa a cardiopaties com la hipertensió.

Algunes investigacions han apuntat a què qui dorm cada nit una o dues hores menys del que cal, a llarg termini estan tan mancats de son com una persona que ha estat desperta durant 40 hores. O que els nens amb una mala higiene del son en l’etapa preescolar tenen el doble de possibilitats de consumir alcohol, tabac i altres substàncies addictives durant l’adolescència.

L’estrès, certs hàbits i el ritme de vida de la nostra societat ens passa factura quan volem anar a dormir. Per això és important que en cas de desordres del son, posar-vos en mans d’un professional que avaluï el problema, determini la necessitat o no d’administrar una medicació i considerar altres opcions efectives com la psicoteràpia, tècniques de relaxació…

Consells per a dormir bé

– Ves a dormir tots els dies a la mateixa hora. Fins i tot els caps de setmana! I ves al llit, només quan tinguin son
– Practica exercici regularment, però deixa que transcorrin almenys un parell d’hores abans d’anar a dormir
– Evita el consum de begudes excitants, tabac i alcohol
– Sopa d’hora i procura que el sopar no sigui molt abundant, però tampoc et quedis amb gana
– Si has passat una mala nit, evita dormir al dia següent fora del teu horari
– Si no concilies la son, no et quedis al llit pensant que no pots dormir. Aixeca’t i llegeix una mica, escolta la ràdio…
– Tingues l’habitació airejada i a una temperatura agradable
– No facis la migdiada més de 20 minuts. Si tens problemes amb la son, el millor que pots fer és no fer-la
– Si és necessari recorre a tècniques de relaxació, música tranquil·la, respiracions profundes… o plantes medicinals