La diada de Sant Josep és el dia, actualment no festiu, en el qual se celebra el dia del pare. A Catalunya, és tradició menjar crema catalana, que per aquest motiu s’anomena també crema de Sant Josep. En canvi, a molts països catòlics el 19 de març representa un gran esdeveniment: Sant Josep era el pare de Crist, d’aquí que s’hagi escollit aquesta data per a celebrar el Dia del Pare.

A l’estat espanyol es tradició felicitar als pares i també a les persones que es diuen Josep o Josepa, José o Josefa, Pepe… Aquestes felicitacions a vegades van acompanyades de petis regals com postals i aquest dia se celebra amb la família. Es tracta d’una festa que per paral·lelisme ha inspirat la creació d’un dia de la mare, que té lloc el primer diumenge de maig.

Origen de la festa

Aquesta celebració va néixer als Estats Units de la gratitud d’una filla, Sonora Smart Dodd, cap al seu pare, un veterà de la guerra civil nord-americana anomenat Henry Jackson Smart. L’esposa d’Henry va morir en donar a llum al seu sisè fill i ell va cuidar i educar als seus fills sense ajuda i amb tot l’afecte del món en una granja de l’estat de Washington.

A Sonora Smart Dodd va tenir la idea de celebrar el Dia del Pare mentre escoltava un sermó del Dia de la Mare el 1909. Al principi va proposar el 5 de juny, data de l’aniversari del senyor Smart, però l’elecció de la data no va prosperar. El 1924 el president Calvin Coolidge va recolzar la idea d’establir un dia nacional del pare i el 1966 el president Lyndon Johnson va signar una proclamació que declarava el tercer diumenge de juny com el Dia del Pare als Estats Units.

La celebració es va estendre ràpidament a Europa, Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica com una manera d’homenatjar els pares i reconèixer el seu paper en la criança i l’educació dels seus fills.

Si bé és cert que tots els dies són bons per a dir als pares quan els estimem, també ho és que en una jornada com la d’avui no podem oblidar de mostrar-los com d’especials són per a nosaltres!