El setembre sempre arriba carregat de nous propòsits, i un dels més comuns és començar a fer esport per deixar enrere tots els excessos que ens ha deixat les vacances. I, sí, pot ser l’excusa per apuntar-nos al gimnàs i començar,  però probablement aquest serà un objectiu tant pobre i a curt termini, que ens farà abandonar a la primera de canvi.

Si realment vols començar a cuidar-te ara i fer camí tota la temporada per tal de gaudir, no només dels beneficis de fer esport a curt termini, sinó anar més enllà i aconseguir transformar el teu estil de vida més inactiu i sedentari en saludable, aconseguir resultats físics i estètics perdurables en el temps, sentir-te renovat per dins i per fora… és moment de fer un canvi de paradigma i prendre decisions que t’ajudin a aconseguir el teu objectiu per sempre.

Recomanacions per una tornada a l’activitat física amb èxit:

Si és la teva primera vegada que t’apuntes a un gimnàs o ets dels que cada inici de temporada tornes fins que la desmotivació t’arrossega, estem parlant de fer un canvi d’hàbits. I per aconseguir que l’esport sigui un hàbit s’ha de complir 3 fases:

S’ha de fer un treball reflexiu intern de quin és el teu desig real. Aquest desig inicial serà la motivació que et portarà a iniciar aquesta fase de canvi.

  • Defineix mentalment el teu desig. És important treballar-hi conscientment. Pregunta’t què vols? Què esperes aconseguir? Visualitza’t una vegada ho has aconseguit. És un repte engrescador però real? És important que el teu objectiu final sigui realista per a tu.

  • Escriu aquest desig a la teva agenda. Que sigui el teu recordatori diari i que t’acompanyi en aquest procés inicial de canvi. Pots també fer un recordatori, tipus post-it, i penjar-ho en algun lloc visual en el teu dia a dia, com la teva habitació, a la porta del refrigerador, per posar alguns exemples.

  • És molt important entendre com funciona la nostra ment. Estem plens de condicionants, ja siguin culturals, de valors i creences de la infància, inclús d’aquelles que s’han creat per les nostres experiències. Potser t’has apuntat moltes vegades a un gimnàs i mai has aconseguit estar més de dos mesos, doncs això pot ser un limitador. Per tant, entendre que la nostra ment  o limitacions poden ser el nostre enemic, hem de lluitar per trencar aquestes creences i saber que podem canviar el futur. Com? Modificant les nostres accions i creant una nova experiència positiva a la nostra ment. Així que, sí, pots aconseguir el teu desig, si t’ho proposes.
És important conèixer la teoria o el procediment que s’ha de portar a terme, el què fer i com fer-ho, per aconseguir modificar o assolir un hàbit. En aquesta fase és imprescindible comptar amb els professionals.
  • No és viable començar sense l’assessorament dels professionals. Per molta informació que trobem a les xarxes, no coneixem la teoria de què i com fer-ho. Deixa que els professionals facin aquesta tasca i et facilitin el camí.
  • Copiar o imitar el que fan altres no serà la millor opció. Tenir en compte que cada persona té les seves necessitats i limitacions físiques, desitja uns objectius personals, i, molt important, pateix les seves pors, inseguretats i creences. És per això que els professionals de l’esport i l’activitat física coneixem de primera mà que et pot aturar a continuar i què et pot ajudar. Cada persona és única i el professional et portarà a la individualitat en aquest procés de canvi.
  • Els resultats no són immediats. Però sí serà immediat alguns dels beneficis de fer esport com la millora de la teva seguretat i autoestima, sentir-te més lleuger, més àgil, més actiu. I molt important, activaràs les hormones de la felicitat, les endorfines i això t’aportarà sensació de benestar, de calma i de felicitat.
  • És molt probable que durant els primers 30 dies arribin moments de desànim, perquè serà major l’esforç invertit que els resultats obtinguts. Però has de saber que els resultats no són immediats però arribaran. Planteja’t que si la teva expectativa és massa alta, serà un obstacle per avançar.
S’ha de començar la pràctica i mantenir-la en el període de temps pertinent, no funciona començar ‘a full’ i a les 2-3 setmanes abandonar la pràctica.
  • Planifica’t i fixa’t a la teva agenda els dies que has decidit fer esport. Busca la teva estratègia per complir-ho, per exemple informant al teu entorn, preparant la motxilla el dia d’abans, quedar amb un amic per anar junts o apuntar-te a classes col·lectives.
  • Marca’t un objectiu fàcil, inicia’t amb 2 o 3 cops a la setmana, d’entre 40 i 60 minuts és suficient. No vulguis recuperar el que no has fet en el passat. El cos necessita el seu període d’adaptació.
  • Respecta els dies fixats, i no posposis fer esport a altres tasques que inicialment pensis són més importants. Entendre que l’esport no és oci i que dedicar-te temps a tu és molt important.

Recorda, que els teus desitjos es poden fer realitat. Canvia ja el teu estil de vida!