Avui 8 de març, més que mai, el Club Natació Granollers reivindica el paper de la dona en el món laboral i en l’esport, donant-li major visibilitat amb accions per a conscienciar i seguir avançant cap a una societat més igualitària. Una entitat, no obstant, que fa anys va iniciar la seva lluita pels drets, l’equitat i la justícia i per a eradicar les desigualtats, discriminació, estereotips i violència masclista, i que encara avui reivindica aquesta mirada cap a la societat en femení.

I és que en aquest camí per a seguir promovent la visió de gènere, Club segueix trencant estadístiques i així ho confirma el darrer dossier publicat (abril 2021) de ‘Dones en l’Esport’ de l’Observatori Català de l’Esport i Observatori de la Igualtat de Gènere. Si la presència femenina quant a personal dels clubs esportius a Catalunya no arriba al 30%, al CNG representa el 54%, tenint en departaments com manteniment -que tradicionalment ocupen homes- un 50% de dones, o en canvi, d’altres com neteja -més amb predomini de dones-, que representen ara el 45%. Quant als càrrecs directius, a la Junta Directiva hi ha un 50% de representació femenina -més del 26% de la mitja a Catalunya- i pel que fa al Consell de Direcció, un 83% són dones, el que contrasta significativament amb el 20% de la mitja dels clubs catalans.

Pel que fa als esportistes federats, el 62% dels atletes del Club són dones, essent probablement l’entitat esportiva vallesana amb més esportistes femenines. Una dada que supera en un 31% la xifra total d’esportistes dones que hi ha federades a Granollers, i en un 37% a nivell de tota Catalunya. Quant al cos tècnic de les seccions esportives del CNG, el 57% són dones davant del 21,7% del total de Granollers, i del poc més del 15% al conjunt de Catalunya.

Si ens referim a les persones associades a l’entitat, el 44% de les persones sòcies i abonades del Club són dones, un punt més que la mitja catalana. En destaca la franja dels majors de 65 anys, amb un 52% de dones; i les menors de 18 anys representen poc més del 46%.

“Creiem en una societat més justa i equitativa, on el paper de la dona no sigui merament testimonial sinó que prengui una importància real i determinant, tot valorant la seva vàlua per damunt dels estereotips, molt sovint erronis.  En el món de l’esport, es treballen els valors en les seves tres dimensions: personal, interpersonal i social, fet que ens ajuda a assolir reptes com ara els de respecte, educació i compromís, que cercant una mirada de tu a tu entre les persones sense cap mena prejudici per raons de sexe, cultural, religió o color de la pell, tot trencant amb l’estereotip de la societat patriarcal en el que anys endarrere ens movíem”, valora el president del Club, Eduard Escandell, qui afegeix: “Pensem que és a través de l’esport, i en el nostre cas també de la feina en la nostra entitat, que podem ajudar a garantir l’empoderament de la dona que ens permetrà ajudar a assolir una societat més justa i pròspera”.

En aquest sentit, dissabte 12 de març, el CNG surt al carrer per a donar visibilitat a la dona a través de l’esport, amb una sessió esportiva a la plaça de la Porxada de Granollers: a les 18h amb una Especial Força, i a les 19h amb una masterclass de Cycling; i que a poques hores d’obrir les inscripcions es van esgotar les places disponibles. Unes activitats, per altra banda, que  no només estaven obertes a dones, sinó també a la participació d’homes per a conscienciar-los també de la realitat i seguir avançant, junts, cap a una coresponsabilitat efectiva.