La papallona és un estil que si el sabem nedar és bastant ràpid, però requereix de molta tècnica i força física per poder fer una bona execució. Podem dir que no és un dels estils més populars i utilitzats pels usuaris de piscina, per la dificultat tècnica i els mínims necessaris que hauria de tenir qui el practiqui.
La papallona és un estil que es neda en posició ventral, braçada semblant a la del crol, però simultània. La batuda de cames també és simultània amb un moviment ondulatori del cos simulant el moviment d’un dofí i tots aquests moviments coordinats amb la respiració frontal. Per coordinar aquest moviment farem dues batudes per cada braçada, de manera que, quan fem la primera propulsió, surtin les mans de l’aigua ajudant a treure el cap per respirar i, amb la segona, que les mans entrin a l’aigua. El moviment ondulatori del cos és un seguit al moviment de les batudes, com si tot el nostre cos acabés el moviment com un fuet “latigo”.
La responsable d’activitats aquàtiques, ens explica alguns dels errors més comuns d’aquest estil:
Batuda de cames incorrecta: Enfonsar molt el maluc i les cames, doblegar en excés els genolls, separar cames, no estirar del tot els peus o dur els turmells en tensió, no ens deixarà fer una batuda de cames en condicions. Fer la batuda amb moviment altern o fins i tot tisores són errors greus i no fan fluir l’estil. Una altra errada molt comú és iniciar la batuda pels genolls en comptes de fer el seguiment del moviment des del maluc.
Moviment de les braçades incorrectes durant la fase aèria no podem portar els braços totalment estirats o molt encongits. Quan les mans entren a l’aigua no podem entrar creuant els braços davant del cap, ni entrar amb obertura de braços i separats del cos, tampoc poden entrar les mans enganxades al cap ni fer la remada amb els dits oberts. En la fase de recobro s’ha d’intentar no doblegar en excés els colzes i en la fase aquàtica s’ha de fer simultani al mateix nivell i força palmes de les mans avall i cap endarrere fent força amb l’última empenta i aquí trobem un altre error molt comú, no acabar el moviment i treure les mans abans de temps, sortint a nivell del maluc. L’empenta ha de ser fins el final i en aquest punt les palmes de les mans canvien de posició de mirar cap als peus a mirar a munt i seguit tornar a sortir de l’aigua. Si no acabem del tot el moviment de la remada el moviment no serà aerodinàmic. Fer les braçades en dos temps o parant per fer la o les batudes és incorrecte, el moviment i coordinació ha de ser fluid i no trencat.
La coordinació dels diferents moviments: Les errades més comuns les trobem en fer el moviment de cames quan no toca, fer només una batuda o fins i tot no fer cap batuda. Fer la braçada i el moviment de cames a l’hora, ens cansem i no avançarem res. No aprofitar el moment idoni per fer la propulsió i ondulació, trencant el moviment i el lliscament harmònic i aerodinàmic de l’estil.
Errades en la respiració: S’ha d’inspirar a fora de l’aigua i s’ha d’expirar dins, normalitzant un ritme de respiració, si expirem amb el cap fora de l’aigua no tindrem temps de tornar a inspirar i empassarem aigua. Respirar molt ràpid o respirar tard també ens farà portar un mal control dels diferents moviments, farem una mala coordinació i per tant un estil no aerodinàmic ni fluid.
Per tant per corregir aquets errors, s’ha de treballar la tècnica dels diferents moviments, per separat i conjuntament, per assolir una bona coordinació de tots els moviments. Hi ha un bon ventall d’exercicis de tècnica per millorar totes aquestes errades. Podem començar per la batuda de cames i el moviment ondulatori del cos per guanyar una bona propulsió, junt amb la respiració per continuar treballant les braçades.
S’aconsella que un professional ens doni un cop d’ull i ens pugui corregir possibles errades que no veiem, errades que no donem importància, però que amb el temps poden ser lesions no desitjades.
Una bona tècnica ens ajudarà a no patir lesions i a realitzar els estils amb eficàcia, aprofitant tots els moviments i nedar amb fluïdesa i poder gaudir de tots els beneficis que ens aporta la natació.