Espai i tipus d’entrenament. Són dos conceptes que recull la paraula Crosshiit. És a dir, és un espai perfectament dissenyat per a portar a terme un tipus de treball que combina exercicis més funcionals, de crosstraining (força) i d’alta intensitat (hiit) amb diferents elements que aconsegueixen que les sessions d’entrenaments siguin sessions dinàmiques, explosives, divertides…

Per aquest motiu, amb el Crosshiit s’obre un ventall infinit de possibilitats, gràcies al tipus d’espai, material i estructura que hi podem trobar, adaptant-se, a més a més, a les característiques, necessitats i objectius de cada perfil d’edat. Això vol dir que no tots els entrenaments de Crosshiit han de ser de la mateixa intensitat, temps i càrrega, ni del mateix nivell de  complexitat, ja que s’ha de tenir en compte l’edat i l’experiència en entrenament. També s’ha de contemplar quina és la dosis apropiada per perfil, així com la seva progressió recomanada segons franja d’edat.

És per això que aquests programes han d’estar dissenyats i supervisats per un professional qualificat per entrenar poblacions especials, des de els més joves a als més grans.

Per als més joves…

Segons estudis, els entrenaments de força en nens i adolescents està àmpliament recomanat per les organitzacions científiques encarregades de vetllar per l’entrenament saludable en aquestes poblacions. I si parlem dels entrenaments intervàl·lics de tipus Hiit, potser ens ve al cap els burpees, skipping i pensem que no són aptes per als més joves, però en realitat el jovent ja té una forma natural de fer Hiit en la seva manera de jugar, i a Crosshiit, el professional  pot crear i construir un entrenament de tipus Hiit mitjançant jocs.

Hi ha risc de lesions? Sí, però els experts coincideixen que la causa de lesió en els més joves durant els entrenaments de força són accidents per ús inapropiat de l’equipament, una càrrega d’entrenament excessiva o una tècnica defectuosa o falta de supervisió. Per tant, és inadmissible que un entrenament de força no sigui guiat per un professional, expert en entrenaments per a poblacions especials.

Alguns dels beneficis de l’entrenament de força en els més joves són arguments prou sòlids per tal de treballar la promoció de la pràctica d’entrenament de tipus croshiit en nens i adolescents:

  • Millora de la força muscular i el rendiment en habilitats motrius
  • Millora de la salut òssia
  • Millora de la composició corporal i prevenció de patologies com la obesitat i sobrepès

Així doncs un programa correctament estructurat i perioditzat ha d’aconseguir 3 punts bàsics:

  • Òptim desenvolupament múscul esquelètic i postural del cos
  • Consolidar patrons correctes de moviment
  • Promoure els hàbits saludables tant en estil de vida més actiu com en una alimentació equilibrada i saludable.

Per als més sèniors…

Amb el pas del temps la disminució de la massa muscular, la força, la resistència cardiovascular, l’equilibri i la coordinació s’agreuja provocant major risc de caigudes, inseguretat i poca autonomia amb la conseqüència final d’un augment del sedentarisme en aquestes edats.

Per tant, respecte a l’entrenament de força, no és simplement una recomanació sinó que podem dir que és imprescindible. A partir dels 50 anys, la pèrdua de massa muscular augmenta un 2% per any i en dones la xifra encara és més elevada. Per tal de prevenir la sarcopènia o descens de massa muscular relacionada amb l’edat  (25% a partir dels 70 anys i un 40 % a partir dels 80 anys) s’ha de fer un programa de prevenció en edat adulta i de correcció en edats sènior.

Així doncs, els programes d’exercici físic per aquesta població ha d’aconseguir millorar totes les qualitats o capacitats físiques bàsiques, principalment força, resistència cardiovascular, flexibilitat, equilibri i coordinació. El principal benefici d’un entrenament de tipus crosshiit és, doncs, garantir la pròpia autonomia i qualitat de vida en edats avançades.

En conclusió, el Crosshiit sí s’adapta a totes les edats i són molts els beneficis d’aquest tipus entrenament, adaptat sempre a les diferents poblacions especials.

El CNG ofereix abonaments mensuals de Crosshiit, amb sessions que inclouen controls antropomètrics i test de progressió; així com també ofereix Entrenados Personals amb entrenaments enfocats a Crosshiit, on després de l’entrevista inicial, es realitzarà una programació personalitzada setmanal, controls de seguiment i pauta alimentària bàsica.