Durant els mesos d’estiu hem de seguir una alimentació equilibrada i saludable, igual que la resta de l’any. Rica en fruita, verdures, hortalisses, llegums, cereals integrals, fruits secs, peix, carn, ous… Tenir bons hàbits, beure aigua, mantenir un estil de vida actiu, seguir amb l’entrenament i gaudir de les vacances. La dietista-nutricionista del CNG, Laia Mora, ens dona els consells per no guanyar pes durant l’estiu:

Amb la calor és habitual que vinguin més de gust aliments frescos com amanides, gaspatxo, fruita… Procura beure aigua durant tot el dia, superant el 1,5L, intenta fer àpats complets per dinar com amanida de llenties, cigrons amb escalivada i tonyina, amanida de pasta o d’arròs, amanida campera… inclou 3 peces de fruita al dia (les que més t’agradin, millor si són de temporada, més bones, més nutrients i més econòmiques) i redueix la ingesta de sal (per evitar major retenció hídrica).

Sí és cert que poden haver-hi més esdeveniments socials, àpats de restaurant, nits de sortir a picar alguna cosa, fer un vermut a la platja, anar a fer un gelat… I tot això està bé, molt bé, sempre que dins d’aquesta flexibilitat hi hagi una moderació.

Podem sortir de la nostra rutina alimentària, però  també hem de saber retornar-hi. Perquè fem un àpat fora no vol dir que la resta de dia i de cap de setmana hagi de ser un descontrol perquè total… “ja m’he passat… i ja he tirat per la borda la feina feta”. ERROR. Reprèn els teus hàbits, inclou vegetals i aliments proteics en el proper àpat i beu aigua tot el dia. No cal compensar! Torna a la teva rutina i tot tornarà a estar com sempre, menjant saludable i fent exercici (No oblidis l’exercici a l’estiu!!!!)

Com adaptem els esdeveniments socials/familiars a una alimentació saludable?

BARBACOA SALUDABLE: Patata al caliu, graellada de verdures/amanida de tomàquet i ceba + carn (1-2 trossos). Moderar ingesta d’alcohol a 1 copa, beure aigua, intentar que el pica-pica previ a la barbacoa sigui saludable (escopinyes, musclos, hummus…)

PAELLA D’ARRÒS: El problema d’anar a fer una paella no és l’arròs, sinó la prèvia (pica pica amb fregits, arrebossats, alcohol, pa…). Com ho podem millorar? Intenta incloure una amanida bàsica de primer.

DE TAPES: Procura incloure algun vegetal ja sigui en amanida, espàrrecs verds, graellada de verdura, crudités… a més fonts proteiques de qualitat com un carpaccio, pop, pernil ibèric, anxoves, hummus… Intentar que els fregits com croquetes, braves, calamars romana/andalusa no siguin la base, sinó 1 de les opcions de la taula.

Les vacances d’estiu també són per descansar, gaudir, viatjar, provar nous plats i receptes… però sempre es poden fer millors eleccions i sobretot, ser conscients del que estem menjant perquè hi hagi un equilibri i no acabi desencadenant un descontrol.

Menja bé, gaudeix dels àpats, la companyia i les vacances!