L’estil de Braça pot semblar senzill per a principiants, ja que no s’ha de fer rotacions del cos ni treure extremitats de l’aigua, i tampoc es requereix d’una força especial per nedar aquest estil. Però nedar correctament no és tan fàcil per tots i totes les nedadores. Per a nedar correctament aquest estil s’ha de treballar la tècnica i la coordinació dels diferents moviments o no avançarem, ens cansarem i fins i tot ens podem lesionar.

La braça és un estil que es neda en posició ventral i els moviments d’extremitats tan inferiors com superiors, són simultanis. Com a la resta dels estils, és molt important coordinar tots els moviments, partint d’una posició ventral, plana i estirada, amb braços estirats per davant del cap i mans juntes, fer la remada simultània cap els costat amb flexió de colzes amb mans apuntant al terra per fer una recollida per davant del pit;  durant aquest moment de la braçada s’ha de respirar frontalment i tornar a estirar les mans davant del cap. En el moment que els braços es dirigeixen del pit al davant del cap, comença el moviment de les cames. Fem una flexió de genolls i els turmells passen d’una posició de puntes a una flexió dorsal del peu, mantenint els braços estirats en posició de fletxa, fem el moviment de cames simultani empenyent amb la planta del peu, obrint cames lateralment acabant estirant i tancant amb peus en punta, flexió plantar. Una vegada feta la braçada i la patada de cames, mantenim la posició estirats per aprofitar el lliscament que ens proporciona la propulsió de les cames i peus.

Amb aquesta petita i bàsica explicació ens adonem que no és tan fàcil nedar correctament aquest estil i a més lliscar i controlar la posició aerodinàmica que en ajudi a avançar fent el mínim esforç.

Per a la responsable d’activitats aquàtiques del Club Natació Granollers, Eva Garcia, els errors més comuns d’aquest estil són:

Braçada incorrecta: si volem fer un bon estil de braça, hi ha errors importants  que haurem d’evitar. Un d’aquests errors és fer la braçada amb els colzes estirats, en comptes de flexionats i continuar la braçada direcció als malucs, en comptes de fer la recollida direcció al pit, aquest error farà que no puguem respirar adequadament, s’enfonsi el tronc i a l’hora de retornar els braços davant del cap, tinguem resistències innecessàries. Important vigilar aquests moviments i no patir lesions cervicals. Fer braçades seguides, sense estirar davant del cap els braços per fer la patada o no ajuntar les mans davant fent fletxa en el lliscament, faran que no avancem i la coordinació sigui deficient.

Moviment de cames incorrecte: doblegar genolls direcció a l’abdomen en comptes de dur turmells direcció als glutis, no fer la flexió dorsal del peu a l’hora de fer la patada, enfonsar molt el maluc i les cames o fer tisores i no fer el moviment simultani, són errades que no ens ajuden a fer un bon estil. Aquests moviments són vicis no corregits.

Respiració incorrecta i mala posició corporal: respirar i mirar amunt farà que s’enfonsi molt el maluc i les cames, creant resistència amb l’aigua. La respiració ha de ser frontal, coincidint amb la braçada i recorregut de braços direcció al pit, aixecant el cap i les  espatlles, el suficient per agafar aire i poder entrar estirant els braços amb una bona posició aerodinàmica, aconseguint el moviment de fletxa. Un error que es repeteix en algunes nedadores i nedadors és intentar respirar quan no toca, abans o inclús més tard i això fa que el moviment no sigui harmònic ni fluid. No mantenir la posició ventral i plana, fer els moviments de les extremitats no simultanis o a destemps, fer tisores i fins i tot torsions de maluc i tronc. S’ha de vigilar no forçar lumbars, ni cervicals. Tampoc s’ha de caure en l’errada d’enfonsar-se molt, l’estil de braça no és fer immersions.

No aprofitar el lliscament de la pròpia propulsió: una altra errada molt important és no aprofitar el lliscament de la propulsió, quan fem la patada. Voler nedar més ràpid, sovint ens fa nedar més lents i en la braça passa sovint. Si fem les braçades i patades molt ràpides, no estirem ni fem fletxa quan propulsem amb les cames, no llisquem i trenquem la força que ens ajuda a avançar amb menys esforç. No podem trencar la cadena de moviments o farem un estil poc natural, forçat i poc eficient.

Un bon professional ens ajudarà a treballar una bona tècnica i amb una mica de constància, se solucionaran aquestes errades.

Una bona tècnica ens ajudarà a no patir lesions i una braça incorrecta ens pot portar mals d’esquena, ben nedat pot ser un estil molt complert i fins i tot relaxant.