No saps com planificar-te la setmana d’activitats dirigides? Vols millorar la teva composició corporal i no saps quines classes escollir? Tens sobrecàrrega a l’esquena i vols saber quines classes són les més adients? Aquagim, Correcció postural, Cycling, Bpump, Ioga, Especial tren superior, Mobilitat funcional… un gran ventall d’activitats dirigides, però per quina començar? 

Per fer una bona planificació de les teves activitats dirigides has de saber quin és el teu objectiu, el teu tempsles teves preferències, i tenir en compte la teva experiència en la pràctica de l’activitat física. Definir aquests punts, marcaran les classes ideals per aconseguir allò que desitges. 

Una vegada tenim clar d’on partim, quin és l’objectiu, què ens agrada fer i quina és la nostra disponibilitat, hem d’agafar la graella d’activitats i escollir les activitats que més encaixen.  

Abans de fer-ho, però, et convidem a fer el següent exercici: treu etiquetes. Has pensat en anar a una classe dirigida i t’has dit “això no és per a mi”“aquesta classe és per a gent gran” o, potser, “serà massa fort i no aguantaré”… doncs, a partir d’avui et convidem a treure aquestes etiquetes mentals, que potser són limitacions personals, desconeixement del contingut de la sessió o opinions d’altres usuaris. Hi ha moltes activitats que ja s’han etiquetat amb un perfil concret i potser són ideals per al teu objectiu.  

Per tant, no pensis en el públic que assisteix a les diferents activitats, perquè el públic no determina si aquesta activitat és o no per a tu. Llavors, Correcció postural o Aquagim no és per grans? No, només les classes etiquetades com Sènior són dirigides per a un perfil més gran. Has provat una classe d’aquagim? I una correcció postural? La millor manera de corroborar aquest missatge és provant la classe.  

Per tal de guiar-te, exposem diferents escenaris. Tria el teu, i esbrina la millor manera de planificar teva setmana d’activitats dirigides:  

1. Fa poc que t’has iniciat a la pràctica d’activitat dirigida?  

Si tens poca experiència, has de saber que l’activitat dirigida és un dels serveis més adients per tu. I saps perquè? 

  • tens a un professional que dirigeix l’activitat, et marcarà la tècnica d’execució dels exercicis, la resistència més adient en funció de la teva experiència, t’adaptarà els exercicis, i t’assessorarà amb allò que necessitis… 
  • tens a un grup amb tu compartint l’experiència de fer activitat física. Compartir junts l’esforç, la superació, la satisfacció final és un dels distintius de l’activitat dirigida. 
  • la combinació de la música, el grup, el tècnic i el compromís d’assistir a la teva classe són els ingredients clau per a mantenir la motivació i no perdre cap sessió. Si ets dels que et costa mantenir la rutina, no t’agrada fer esport i acabes abandonant l’activitat física, l’activitat dirigida és per tu. Són divertides i efectives, és la millor manera d’aconseguir els teus objectius.  

Una correcta combinació de classes a la setmana seria: 

En forma / Cycling de 30’ / Aquagim / Correcció postural 

Les classes d’Enforma i Aquagim són activitats on es treballa de forma global tot el cos mitjançant exercicis cardiovasculars i de força, adaptats al nivell del perfil. La classe de Cycling de 30’ és una sessió cardiovascular que es treballa sobre una bicicleta amb roda d’inèrcia, per tant, la resistència o intensitat es pot regular i adaptar al nivell. I per últim la classe de Correcció postural és ideal per agafar consciència corporal, tant per al teu dia a dia com per agafar una bona base, tècnicament parlant, i garantir una correcta execució de exercicis més difícils en rutines o entrenaments posteriors.  

I si t’agrada passar-ho bé, ballar, riure i desconnectar pots provar una classe més coreografiada com Zumba o Stepque són activitats més lúdiques on sues passantho molt bé.  

 

2. Fa mesos que vens al gimnàs, et trobes que t’has estancat i vols millorar la teva composició corporal reduint el percentatge de greix?  

Si sents que ja no hi ha progressió, és perquè la combinació d’activitats no és la correcta o perquè el teu cos ja s’ha adaptat a l’entrenament o activitat que actualment fas. Per exemple, si les teves classes són Enforma, ZumbaIoga i vols perdre greix, prova d’incloure activitats més intenses: 

Especial Glutis o Tren superior+Cycling30’ / Correcció postural /  Bpump / Cycling de 60’ / Hiit+Mobilitat funcional 

Aquesta combinació respecta dos sessions d’equilibri i salut, com és la Correcció postural i la Mobilitat funcional, però un dels dies pots fer dos classes de 30 minuts intenses com, per exemple, un Especial glutis o Tren superior i acabar amb 30’ de cardio amb Cycling de 30’. Incloure el Bpump com sessió de força que treballa tot el cos amb barra i discs variables que s’adapten al teu estat físic actual i alhora pots progressar afegint més càrrega passades les setmanes. I l’ultima combinació és una classe molt metabòlica com és el Hiit, amb una sessió d’equilibri.  

Un altre activitat intensa que pots combinar és el Power Training, una sessió de 45’ que combina força i cardio, però amb diferents mètodes com és el crosstraining, exercicis funcionals, etc.  

 

3. Tens poc temps i vols mantenir-te en forma? 

Si tens poc temps, és important fer una bona planificació utilitzant les classes de 30 minuts que tenim en graella.  

Si la teva condició física és correcta i portes temps fent activitat física pots fer la següent combinació: 

Spin 30’ / Tren superior / Hiit / Especial glutis / Mobilitat funcional o Ioga. 

Aquesta combinació alterna el treball cardiovascular amb treball de força. Un dia tren superior i un altre dia tren inferior, i sense deixar de banda la salut per tant, s’incorpora l’últim dia la classe de Mobilitat funcional.  

Si abans de les classes tens 10 minuts aprofitables, pots fer un plus en sala de fitness.  

 

4. Tens una planificació i no saps si combinar les classes amb entrenament a la sala de fitness? 

Quan més equilibrada i variada la planificació, millor. Tot dependrà de si les teves preferències bàsicament són les activitats dirigides. Però si vols combinar, és important demanar ajuda a un professional per tal de dissenyar el camí més adient.  

És important saber que totes les planificacions setmanals, ja siguin només classes o combinades amb rutina de fitness, s’han de revisar periòdicament per tal d’evitar l’avorriment i l’estancament, els músculs necessiten nous estímuls. Mantenir les mateixes activitats tota una temporada seria un error.  

 

5. No saps si la teva planificació setmanal té massa sentit? 

És moment de demanar hora amb el teu assessor tècnic i tenir una entrevista personal amb ell per tal de reorganitzar la teva planificació segons el teu estat físic actual, les teves necessitats i objectius.