Un te? O… un cafè? Sempre han estat dues begudes antagonistes. La primera sempre ha estat millor considerada pels nombrosos estudis que proven les seves propietats beneficioses. La segona, en canvi, compta amb la mala reputació que ha anat adquirint al llarg dels anys, arribant a consisderar-la –fins i tot- com a nociva per a la salut. Però el cert és que tant el te com el cafè són begudes multifuncionals beneficioses per a l’organisme, tal i com han anat demostrant recents investigacions al respecte.

El te compta amb nombrosos punts a favor. És un potent antioxidant, disminueix el colesterol en sang, depura l’organisme… però, a més a més, cada varietat adquireix propietats pròpies i, fins i tot, exclusives.

Te negre. És el que més es beu en el món, tot i que no és el més beneficiós. Té un índex elevat de teïna (similar a la cafeïna) i manté la ment desperta, alleuja la fatiga, combat el mal de cap i és molt astringent.

Te blau. És una varietat poc coneguda, que és molt consumida al sud-est de la Xina. És el més digestiu i depuratiu. Conté poca teïna, moltes vitamines i minerals, i se li atribueixen propietats aprimadores, laxants i fixadores del calci als ossos. També combat la cel·lulitis.

Te verd. És diürètic, antiinflamatori, equilibra el sistema nerviós, prevé la diabetis i la tensió alta, actua com a bactericida intestinal i aporta resistència contra la càries. Però la base de quasi totes les seves propietats es troba en el seu altíssim poder antioxidant, superior al de les vitamines E i C, que el converteixen en un aliat contra l’envelliment cel·lular i les malalties degeneratives.

Te blanc. Des de la dinastia Song (420 aC) es reservava als emperadors. Si una ànima inferior intentava fer-se amb una mica d’aquest te, ho pagava amb la seva vida. Molts creien, fins i tot, que era l’elixir de la immortalitat. S’ha descobert que té el poder antioxidant de 12 gots de sucs de taronja. En el camp de la cosmètica, les seves aplicacions van a l’alça.

El cafè, per la seva banda, sempre ha estat una beguda molt controvertida. Acusat durant anys de contenir substàncies cancerígenes i de no ser bo per al cor, s’ha descobert que això no és així, sinó que una fumejant i aromàtica tassa de cafè pot beneficiar-nos enormement. En el cas del colon, redueix l’acció dels àcids biliars en la zona en la què són els responsables de produir tumors. D’acció cardiosaludable, aquesta beguda també fa arribar als músculs una major quantitat de sang oxigenada, mobilitza els àcids grassos en sang i els converteix en energia. En contra del que molts pensen, el cafè no crea úlceres ni augmenta el risc de patir osteoporosi.

De cafès també n’hi ha de gran diversitat, però nomes dos són els que registren el 90% de la producció mundial.

Cafè Aràbica. És originari d’Etiòpia i és una de les espècies més antigues. És un cafè de qualitat, apreciat per les seves propietats aromàtiques i per la finesa del seu sabor. Les principals varietats d’aquest cafè tenen noms exòtics com Moka amb un gust fruital, el Borbon, el Maragogype…

Cafè Robusta.Va ser descobert al Congo Belga (actualment Zaire), a finals del segle XIX. Té un gust més fort i acostuma a barrejar-se amb d’altres cafès. La qualitat d’aquest cafè és inferior i els seus nivells de cafeïna són superiors.

La cafeïna els uneix

Te i cafè tenen en comú que actuen com a estimulants físics i mentals degut a la cafeïna, amb la que es produeix un augment del pols, respiració i pressió sanguínia a curt termini. Tot i que el te conté més quantitat de cafeïna per grams que el cafè, el primer genera menys nerviosisme. La raó: es necessita menys quantitat per a fer una tassa.

Un estudi publicat a ‘The Journal of the American Association’ va trobar que les persones que no prenen cafè tenen una probabilitat cinc vegades major a desenvolupar la malaltia de Parkinson que aquelles persones que consumeixen entre 4 i 5 tasses de cafè diari. La cafeïna va aparèixer com a agent més beneficiós. Un altre estudi a gran escala va concloure que els consumidors de cafè eren menys propensos a morir d’una malaltia cardíaca, mentre que els consumidors de te, tot i les seves propietats antioxidants, eren més propensos a desenvolupar la malaltia.

CAFÈ
Aconsellat. Ajuda a mantenir en forma la memòria i la concentració. També resulta útil en algunes teràpies contra addiccions.

Desaconsellat. Per a hipertensos, persones amb hipertiroïdisme, ansietat, insomni o úlcera pèptica. Amb moderació per a diabètics i embarassades.

Beneficis. Redueix el risc de patir Parkinson, cirrosi, càncer de colon i de bufeta, protegeix contra l’asma, obre les vies bronquials, pot alleujar els mals de cap, prevé el risc de patir diabetis, disminueix els símptomes de la depressió…

TE
Aconsellat. Per a persones afectades d’arterioesclerosi i pacients sotmesos a quimioteràpia, ja que redueix els molestos efectes secundaris.

Desaconsellat. Per a dones embarassades, ja que el seu efecte diürètic podria afavorir la deshidratació i inhibir l’absorció del ferro.

Beneficis. Disminueix el colesterol en sang, estabilitza la tensió, prevé la formació de trombus, depura l’organisme, afavoreix la digestió, és antioxidant…