“La natació t’ensenya que si no treballes les coses no surten, i això et fa madurar més ràpid”
Lluís Escrits, nedador de l’equip júnior al Club Natació Granollers
Edat?
16.
Vius a…
Granollers
Estudies…
Segon de batxillerat a l’IES CAR.
– Quan va començar la teva afició per nedar?
– De ben petit, a la guardaria ja hi anava i després la meva mare em va apuntar a cursets, ja que patia problemes de peus. Al principi no m’agradava gaire, de fet hi anava obligat. Però poc a poc em va agradar i vaig fer un bon grup d’amics i així vaig anar guanyant afició.
– Que et va motivar per especialitzar-te en aigües obertes?
– Sota el meu punt de vista, de moment, no em veig especialitzat en aigües obertes. Sí és cert, que aquest any amb l’entrenador, el Miguel Gil, vam plantejar objectius específics per les aigües obertes, ja que forma part del meu aprenentatge com a nedador de llarga distancia. A més a més, amb el meu grup d’entrenament m’ho he passat molt bé a les diverses competicions d’aigües obertes.
– Des de quan practiques aquesta disciplina i com recordes la teva primera competició?
– En aigües obertes vaig començar a competir la temporada 2016-2017, ja que vaig començar-me a especialitzar en fons i les aigües obertes les vam incloure a la preparació. Pel que fa a la meva primera competició en aigües obertes, de manera lúdica va ser la travessa de Banyoles. En canvi de manera més seria va ser al juny de 2017 a Banyoles en el 7.5k al campionat d’Espanya junior 1.
– Quina ha estat la teva gran fita en aigües obertes?
– La meva gran competició en aigües obertes ha estat el Campionat d’Espanya, encara que no va sortir com esperàvem, ha estat la competició més important en la que he participat.
– Que et passa pel cap abans-durant-despres de la competició?
– Abans d’una competició, sobretot si és important, em comencen a passar pel cap milions de coses, com per exemple, si m’anirà bé o si he entrenat suficient com per assolir el meu objectiu, però just al moment de sortir a la piscina deixo el cap en blanc i només penso en què he d’anar a tope. Aquest pensament s’allarga durant la prova. Després de nedar pel meu cap passa una barreja entre satisfacció i pensaments de que ho podria haver fet millor.
– Quina és la preparació necessària per un nedador d’aigües obertes?
– La principal diferència entre la preparació de piscina i aigües obertes gira al voltant de la intensitat i el volum de les sèries, és a dir, per aigües obertes es realitzen sèries més llargues però a intensitat més baixa, i en canvi, per piscina es fan series més curtes i a més intensitat.
– També nedes llargues distàncies en piscina. Prefereixes el mar a la piscina?
– La veritat és que a mi m’agrada més la piscina, a més a més és en la que trec millors resultats. Ara bé, m’agrada afegir competicions d’aigües obertes a la meva preparació ja que d’aquesta manera la temporada es fa més amena.
– Quines han estat les teves grans fites a la natació?
– Les meves grans fites, fins al moment han estat els Campionats d’Espanya, en especial l’última edició del Campionat d’Espanya Júnior d’Estiu que es va disputar a Mairena del Aljarafe, on vaig aconseguir l’or en 1500m lliures.
– Com recordes la primera competició?
– Jo a la meva primera competició era molt petit i ens ho prenien a gràcia amb els amics del grup i l’entrenadora, així que la recordo com amb molta alegria, tranquil·litat i bon rotllo. La medalla que m’ha donat més satisfacció? No sabria trinar-ne una perquè hi ha dues que m’han aportat molt satisfacció i felicitat, la primera al Campionat de Catalunya d’hivern on vaig aconseguir l’or en 1500m lliures i al Campionat d’Espanya d’estiu que també vaig aconseguir la medalla d’or en els 1500m lliure, ja que la sensació de guanyar per primera vegada una medalla d’or em va marcar molt.
– Com compagines els estudis amb la natació?
– La veritat és que aquest any a principi de temporada em va costar, ja que vaig començar a entrenar més fort i pel que fa als estudis vaig començar 1r de batxillerat, però gràcies als professors de l’Escola Cervetó, que m’han ajudat amb alguna data d’entrega d’algun treball, etc. i del meu entrenador, que en èpoques d’exàmens hem modificat algun horari t’entreno m n’he pogut sortir molt bé. Així que, segons el meu punt de vista, els estudis i la natació són perfectament combinables. Pel que fa a estudis futurs m’agradaria estudiar Relacions Internacionals a la UAB, ja que combina molts aspectes que m’agraden bastant com són l’economia i la història.
– Has hagut de sacrificar moltes coses per la natació?
– La natació implica moltes hores d’entrenament, i això provoca que no tinguis molt temps lliure. Al no tenir temps lliures has d’aparcar plans amb els amics. Així que segurament un nedador té una mica menys de vida social, tot i que es pot compaginar a la perfecció.
– Quin és el teu objectiu en la natació?
– Si m’he de plantejar un objectiu és sense dubte ser internacional, és a dir, entrar en una convocatòria de la federació espanyola i anar a un campionat de nivell internacional amb l’equip espanyol.
– Quins valors t’ha transmès aquest esport?
– Per mi la natació t’ensenya realment el que és el sacrifici, per totes les hores de patiment i entrenament que comporta. La natació t’ensenya que si no treballes les coses, no surten, i això et fa madurar més ràpid, per tant podria dir que la natació t’ensenya com és la vida.
– Que ha de tenir un bon nedador?
– Un nedador ha de tenir molta constància, ja que sense constància no hi ha entreno, i sense entreno no hi ha resultats, així de simple.
– Perquè enganxa tant aquest esport?
– Perquè nedar pel cos senta molt bé, a més a més, als campionats comences a conèixer a gent de tota Espanya i poc a poc això et va enganxant, ja que hi ha molt bon companyerisme.
Descobreix les respostes d’en Lluís Escrits passant el cursor o dit per sobre les preguntes.
Piscina.
Cinquanta.
Llac.
Fast.
Ambdues per igual.
Crol.
Amb.
Puntualment nervi.