“La natació m’ha transmès valors com la disciplina, l’autoexigència, el companyerisme”

Estel Xuan Galo, nedadora júnior del Club Natació Granollers

Edat?
15

Vius a…
Cardedeu

Estudis?
Estudio l’ESO

Quan va començar la teva afició per nedar?
– La meva afició per nedar va començar quan feia cursets amb 5 anys. Després, quan vaig fer 11 anys, vaig començar a competir.

– Que et va motivar iniciar-te ara fa tres anys a nedar en aigües obertes?
– El que em va motivar i iniciar-me a fer aigües obertes, va ser que un dia em van proposar per fer una travessa al mar. Em va agradar l’experiència i arrel de la primera travessa, vaig anar fent més travesses.

L’any passat, essent infantil, vas estar convocada amb la selecció espanyola absoluta d’aigües obertes…
– Vaig rebre la notícia de que havia estat seleccionada per la selecció espanyola d’aigües obertes un matí, després d’entrenar. Els entrenadors em van dir que volien parlar amb mi i em van dir que havia sortit la convocatòria i que estava seleccionada. Vaig afrontar la competició mentalitzant-me que el més important era gaudir de l’experiència i fer-ho el millor que pogués.

– Quina ha estat la teva gran fita en aigües obertes?
– Quan per primer cop vaig nedar al campionat d’Espanya de fons infantil d’estiu i vaig aconseguir quedar cinquena d’Espanya i primera de Catalunya, la qual cosa em va portar a formar part de la selecció espanyola d’aigües obertes.

– Que et passa pel cap abans-durant-després de la competició?
– Abans de la competició em passa pel cap que tinc competició i que he d’intentar fer-ho millor que pugui. Durant la competició, vaig recordant què nedo, em mentalitzo, m’imagino la prova, i mentre la nedo intento fer-la com em diuen els entrenadors. Després de la competició recordo què és el què m’ha sortit bé i què no.

– Quina és la preparació necessària per un nedador d’aigües obertes?
– La preparació és variada i dura. S’ha d’entrenar cada dia,  si pot ser dos sessions d’aigua, sobretot fent moltes series, tant llargues com curtes. L’entrenament d’aigua es complementa amb algunes sessions de físic. També hi ha la preparació mental, la qual es necessita perquè quan estàs en mig de la prova i no pots més, segueixis i aguantis. Aquesta preparació s’entrena als entrenaments, seguint quan no puguis més i mentalitzant-te abans de la prova d’aigües obertes.

Com a nedadora de fons, prefereixes el mar a la piscina?
– Una decisió complicada, però si és per nedar fons prefereixo el mar.

– Quines han estat les teves grans fites a la natació?
– Les meves grans fites a la natació de moment són dos, que van ocórrer la temporada passada: quan vaig quedar quarta d’Espanya en 200 papallona i 800 crol, en les dues, molt a prop de la tercera.

Com recordes la primera competició?
– No recordo com va ser la meva primera competició, ja fa massa temps que va passar.

Com compagines els estudis amb la natació?
– Compaginar els estudis amb la natació és complicat, perquè no tinc molt temps pels estudis, però el temps que tinc l’aprofito tot.

Has hagut de sacrificar moltes coses per la natació?
– He hagut de sacrificar algunes coses per la natació, com canviar-me de ciutat per estudiar o a vegades no poder marxar fora per Setmana Santa.

– Quin és el teu objectiu en la natació?
– El meu objectiu més gran en la natació de piscina no el tinc clar, però per ara és intentar aconseguir ser medallista nacional. Pel que fa en aigües obertes, ara seria intentar poder formar part de la selecció espanyola per l’Europeu.

– Quins valors t’ha transmès aquest esport?
– M’ha transmès diversos valors, com la disciplina, l’autoexigència, el companyarisme, entre d’altres.

– Que ha de tenir un bon nedador?
– Un bon nedador no ha de complir uns requisits concrets, però ha d’intentar ser disciplinat, tenir autoexigència per intentar cada cop ser millor, fer les coses bé, tenir puntualitat, etc.

– Per què enganxa tant aquest esport?
– No sé perquè enganxa tan aquest esport, suposo que és com a tots els altres esport, què si t’agrada i t’ho passes bé practicant-lo t’acabes enganxant.

Descobreix les respostes, passant el cursor o dit per sobre les preguntes.

Piscina o mar?

Mar.

Mar o llac?

Llac.

25 o 50 metres?

50 metres.

Banyador o fast?

Fast.

Braça o esquena?

Esquena.

Crol o papallona?

Papallona.

Amb casquet o sense?

Amb casquet.