La gimnàstica artística m’ha ensenyat que sense esforç ni treball, les coses no surten”

Berta Pujadas, gimnasta d’artística de nivell VO10 del Club Natació Granollers

Edat?
15

Vius a…
Lliçà de Vall

Estudis?
4t ESO

– Vas tancar la temporada passada competint en esdeveniments internacionals, com el Mundial i la Festival Olímpic de la Joventut Europea
– Estar convocada per la selecció espanyola és una cosa increïble. Les competicions com el Mundial són espectaculars, hi ha més pressió però estic molt orgullosa d’haver pogut competir en competicions d’aquest nivell. He hagut de treballar molt i a vegades s’ha fet dur, però estic molt contenta de que comptin amb mi.

– Ha estat una temporada plena d’èxits!
– Aquesta temporada he participat en un Mundial júnior, al Festival Olímpic de la Joventut Europea i a la Flanders International Team Challenge, a més a més de les competicions estatals i les Iberdroles [competició d’àmbit estatal on Pujadas ha competit a la 1a Divisió].A part, he estat subcampiona d’Espanya a la general, campiona a barra i subcampiona a salt i terra.

– Com afrontes la temporada 2019/20?
– Aquesta temporada passo a ser absoluta, per tant serà molt més difícil que comptin amb mi, però afronto aquesta temporada amb moltes ganes de donar el millor de mi.

– Què és per tu la gimnàstica artística?
– Per mi la gimnàstica artística és més que un esport, és el meu estil de vida. M’ha aportat moltíssimes coses, com per exemple disciplina, m’ha ensenyat  que quan vols una cosa, t’has de sacrificar per aconseguir-la, que sense esforç les coses no surten.

– La gimnàstica artística és un dels esports qui li diuen minoritaris… què diuen els teus amics sobre la gimnàstica?
– Definitivament és un esport minoritari.Els meus amics coneixen una mica la gimnàstica perquè jo en faig, però normalment la gent confon l’artística amb la rítmica.

– Quan va començar la teva afició per la gimnàstica?
– Quan la meva germana gran va començar a fer-ne. Esperava ansiosa fer 5 anys per poder començar.

– Quina va ser la teva primera competició i com recordes?
– Va ser una fase catalana quan feia promogym 1. Recordo que estava molt nerviosa, però se’m va passar molt ràpid.També recordo que quan em van cridar per pujar al pòdium no m’ho creia i no sabia què fer.

– Quina és la medalla o competició que recordes amb més satisfacció?
– Les medalles que recordo amb més satisfacció són totes les de campionats d’Espanya. Totes les competicions internacionals que he fet les recordo amb molta satisfacció, però crec que la que més és la que vaig fer a Flanders, va ser on vaig aconseguir fer 50 punts per primer cop a la meva vida. A part, els dos dies de competició vaig aguantar la pressió i vaig competir molt bé.

– Quin és el teu aparell? Amb quin et sents més còmode?
– La veritat és que va a èpoques, però quan em surt bé, la barra és el meu millor aparell.On em sento més còmode és a salt.

– Quina és la teva preparació esportiva?
Entreno 6 hores al dia els dilluns, dimarts, dimecres i divendres i 3 hores els dijous i els dissabtes.Durant la setmana fem diferents tipus d’entrenaments, per exemple, els dimecres i els divendres pel matí fem control i a la tarda corregim el que ha sortit malament.

– Per a tu, quins són els valors que transmet la gimnàstica? Què t’està ensenyant aquest esport?
– Sobretot disciplina i sacrifici. M’ha ensenyat que sense esforç ni treball, les coses no surten i que per aconseguir el que vols has de lluitar i posar moltes ganes.

– Quina condició creus que ha de tenir un persona per poder ser un gran gimnasta.
– Ha de ser molt treballadora.

– Què diries per animar les nenes a iniciar-se a la gimnàstica i practicar-la?
– Que la sensació de volar que sents quan fas alguns elements és increïble i que val la pena.

Descobreix les respostes, passant el cursor o dit per sobre les preguntes.

Magnèsia o sense?

Amb magnèsia sempre.

Terra o barra d’equilibri?

Barra

Salt de poltre o paral·leles asimètriques?

Per entrenar paral•leles, per competir salt.

Entrenar al matí o a la tarda?

Matí

I competir?

També matí.

Nervi o ànsia abans de la competició?

Molts nervis