Sempre que es busquen objectius atlètics com córrer una mitja marató, ens sorgeixen les mateixes preguntes: Em cal un entrenador? Si només surto a fer quilòmetres, milloraré? Com faig per a no lesionar-me? Com m’alimento en cursa?
Per al director del grup del CNG Running Team, Victor Roade, cal tenir sempre present que “córrer és una habilitat, i requereix entrenament i una tècnica adequada, no es tracta simplement d’anar caient en un i altre peu alternadament” i afegeix “s’ha d’estar en forma per córrer, no córrer per estar en forma”.
I és que el major problema a l’hora de començar a córrer també és la seva virtut: és fàcil i econòmic; només es necessita un parell de sabatilles (moltes vegades escollides de forma errònia), roba esportiva i un passeig, plaça o parc per on córrer. Qualsevol persona pot sortir a gaudir d’aquesta activitat des del primer minut.
Però pocs es pregunten si estan realment en condicions de córrer; perquè el fet de córrer no et converteix en corredor. Què cal tenir en compte a l’hora d’iniciar-se a córrer?
Per començar…
Cal tenir clars els objectius i la progressió que s’ha de seguir. Buscar una meta lògica (en distància, ritme i temps) i punts intermedis per aconseguir-la. Evitar buscar objectius molt alts o llargs en un curt espai de temps, per exemple: Si es col córrer una marató i ens estem iniciant al running, caldrà preparar-se de manera progressiva i anar completant carreres cada vegada de major distància (de 5K a 10K, després de 15K… fins arribar als 42k).
Una vegada establert l’objectiu, cal definir el temps en què es vol aconseguir i quines etapes intermèdies cal superar. Aquí arriba el moment de posar-se a entrenar! Per això serà altament recomanable estar ben assessorat per un entrenador, pertànyer a un grup d’entrenament o club d’atletisme. Cal tenir present que córrer és més complex del que pensem i navegar sense rumb pot fer caure en lesions, estancar el creixement o fins i tot no ser capaços d’aconseguir l’objectiu degut a una mala preparació.
Tenir cura de cada detall
Per assolir els objectius atlètics, caldrà posar l’accent en tres pilars bàsics de l’entrenament de carrera pedestre:
- Tècnica de carrera. Realitzar sessions només de tècnica o incorporar un bloc a l’inici de cadascuna de les sessions faran que, a poc a poc, corris millor. I això suposa 3 millores significatives: major eficiència, perquè em canso menys corrent a el mateix ritme; major longitud de gambada, perquè a la mateixa intensitat avanço més; menor risc de lesions, perquè evito fer gestos lesius durant milers i milers de gambades.
- Entrenament específic. Per evitar el sobre o infra entrenament cal fixar les intensitats a les que s’ha de córrer i plantejar entrenaments que permetin una millora contínua; entrenant tant a ritmes lents com ràpids, però de manera lògica i programada.
- Força. La gran oblidada per la majoria dels atletes aficionats, però la que aportarà enormes beneficis, com són: prevenció de lesions, perquè preparant els músculs, tendons i lligaments al gimnàs ens aportarà una resistència a les lesions en carrera; millora de la gambada, perquè ens podrem desplaçar més lluny amb el mateix esforç; millora en el ritme de carrera.
Ajuda de professionals experts en carrera
Agafar unes sabatilles i llançar-nos a córrer és fàcil, però estar en forma per córrer i fer-ho de forma adequada, no és fàcil. Si vols iniciar-te a córrer i no fracassar en l’intent compta amb l’ajuda de professionals experts. Al Club Natació Granollers t’oferim la possibilitat d’unir-te al grup del CNG Running Team on t’ajudem a iniciar-te progressivament mitjançant una avaluació inicial, treball compensatori, tècnica de carrera… per estar en òptimes condicions i dur a terme el calendari de la temporada , prèviament planificat amb un programa de treball anual. Uneix-te al grup de CNG Running Team i corre amb garanties.