Un cop superat el període de vacances i després d’un merescut descans, tornem a engegar els motors del nostre cos. Però amb la tornada a l’entrenament ens trobem davant l’aparició dels temuts cruiximents, el que mèdicament es coneix com a dolor muscular post-esforç d’aparició retardada (DOMPAT). Però d’on provenen aquestes molèsties i a què es deuen? Doncs es tracta de microtrencaments de fibres del nostre teixit muscular, causats per la realització d’exercici intens després d’un temps amb carència d’activitat física.
Generalment apareix com un dolor intens i localitzat, acompanyat d’inflamació muscular i suposa una disminució de la mobilitat i la flexibilitat durant un període d’entre 1 i 5 dies, depenent de l’activitat realitzada i de l’historial esportiu previ de cadascú.
-Com puc prevenir-los?
No existeix un mètode definitiu per a prevenir i tractar els cruiximents. Però s’ha demostrat que els estiraments previs a la realització d’exercici físic, i molt especialment els posteriors, disminueixen la intensitat del dolor. També provoca efectes positius practicar exercici físic suau immediatament després (com a refredament) i en les hores i dies posteriors (recuperació activa), per augmentar la irrigació sanguínia del teixit muscular. Prendre una dutxa calenta després de l’entrenament també és molt positiu gràcies al seu efecte relaxant.
Tot i això, el més convenient és dur a terme un escalfament previ i augmentar el nivell d’intensitat de l’entrenament de manera molt progressiva.
– Tres tipus de tractaments per a pal·liar-los
Farmacològics: mètodes que ajuden a alleugerir el dolor gràcies a la ingesta de medicaments analgèsics en les hores posteriors a la realització de l’activitat física.
Fisioterapèutics: mètodes molt diversos (segons els recursos de cadascú) des de diferents modalitats de massatge, passant pels exercicis físics específics, l’aplicació de fred de forma local (gel) o la teràpia d’ultrasons i electroestimulació.
Dietètics: la ingesta de certs nutrients accelera i millora la cicatrització dels microtrencaments fibril·lars. Aquest nutrients, com les isoflavones, presents en aliments com la cirera, la taronja, el raïm, el te verd i negre i molt especialment a la soja, i alguns olis procedents dels peixos -especialment peix blau- s’han mostrat força eficaços en el tractament dels cruiximents.
Mites al voltant dels cruiximents…
Fals
-L’aigua amb sucre i bicarbonat ajuda a preveure la seva aparició?
Aquest remei casolà té a veure amb teories errònies sobre l’origen dels cruiximents. Aquest tractament, a més d’ineficaç, pot provocar problemes gàstrics.
Correcte
– L’aplicació de gel pot ajudar-me a alleugerir el dolor muscular?
Les propietats antiinflamatòries del gel ajuden a disminuir la incidència dels microtrencaments produïts per l’entrenament.
Ara ja no tens perquè sentir pànic dels cruiximents, només has de seguir les nostres recomanacions a la tornada de les vacances!