Predomina la creença que portar un estil de vida saludable surt més car que optar per hàbits menys sans. Però no és més que una percepció errònia. Els estudis sobre el tema apunten que un estil de vida saludable suposa un 30% d’estalvi per a la butxaca… i per a la salut, els beneficis són incalculables, ja que redueix el risc d’una mort prematura i permet viure més anys amb una bona qualitat de vida.

Podríem dir que l’estil de vida saludable se sustenta en els quatre pilars bàsics, que no són més que els comportaments més rellevants per a la prevenció de malalties: no fumar, moderar el consum d’alcohol, seguir una dieta equilibrada i practicar exercici. Seguir aquestes pautes bàsiques no només és beneficiós per a la salut, sinó que també permet estalviar-nos diners.

Practica exercici físic
Fer exercici redueix el risc cardiovascular, d’hipertensió, de diabetis tipus 2, de càncer de colon i mama, i l’obesitat. És essencial en la despesa d’energia de l’organisme i, per tant, en el control del pes. Enforteix els ossos i músculs. Millora l’autoimatge, l’autoestima, la depressió, l’ansietat, l’estrès… tots són avantatges amb la pràctica d’exercici físic, sempre, però, amb moderació. Només amb trenta minuts d’exercici diari ja és suficient per a notar els beneficis.

Consells
Porta una vida activa: puja per les escales, passeja, no agafis el cotxe si pots anar caminant…
Practica algun esport, però escull una activitat que t’agradi i que et resulti còmoda.
Deixa’t ajudar i assessorar pels professionals del Club, que et motivaran per a què practiquis exercici i que ho converteixis en un hàbit.

Més cereals i verdures
Portar una dieta desequilibrada provoca riscos. El principal, l’obesitat i sobrepès, que estan associats a malalties cardiovasculars, hipertensió, diabetis, restrenyiment, artritis i artrosis. Segons les enquestes de consum, la dieta dels espanyols conté un excés de greix, principalment d’origen animal, i de sucre afegit (brioixeria, refrescos…), mentre que el consum d’hidrats de carboni complexes (patates, cereals i derivats) és inferior al recomanat.

Consells
Augmenta el consum de cereals, fruites i verdures. Restringeix el de greixos i sucres.
Fes la compra amb la llista tancada per evitar temptacions i no et deixis emportar per la publicitat.
Cuina amb poc greix: rostits, planxa i vapor.
Reserva els menjars fora de casa per a ocasions especials, ja que desequilibren la dieta… i el pressupost.

L’alcohol, ocasionalment
S’estima que les begudes alcohòliques són responsables del 9% de la càrrega total de malalties. L’abús d’alcohol està estretament relacionat amb la cirrosi, el càncer de boca, coll i esòfag, la hipertensió arterial, l’ictus i els problemes d’estómac. Endemés està relacionat amb la violència i els accidents. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) aconsella el consum de no més de 20 grams diaris per a les dones i 30 grams pels homes.

Consells
Si beus, fes-ho de manera ocasional i moderada
Si estàs prenent medicaments, no beguis alcohol
Per a reduir el risc de dependència, evita prendre alcohol tots els dies

Intenta deixar de fumar
La pauta de consum més freqüent, que correspon al 24% dels fumadors, és d’entre 15 i 20 cigarrets al dia… i això que el tabac mata a gairebé cinc milions de persones l’any. És el causant, a més a més, del 80% de tots els casos de càncer de pulmó i provoca malalties respiratòries cròniques, malalties cardiovasculars… Per a les persones de l’entorn, existeix un risc de patir malalties respiratòries.

Consells
Anima’t a dir no al tabac. Els beneficis apareixeran immediatament.
Pensa un bon dia per deixar de fumar i marca’l al calendari. Explica-ho a les persones més properes.
Una vegada deixis de fumar, procura mantenir-te ocupat i evita les situacions associades al tabac.
Deixa’t ajudar per un professional.