“M’apunto al gimnàs, vull perdre pes, deixo de fumar, em passo a les dieta detox…” Comença un nou any i amb ell arriben els propòsits que no vàrem aconseguir assolir al 2018, i prova d’això ho veiem a les xarxes socials, plegades de compromisos durant els primers dies de l’any…  però les estadístiques diuen que aquests propòsits no arriben més enllà de febrer.

Què diuen els experts?

Els experts diuen que la paraula màgica és: força de voluntat.  Segons estudis, la gran majoria dels que diuen fracassar en els seus propòsits parlen de la falta de força de voluntat.

Què és la força de voluntat?

És definida per l’American Psychological Association com el principal medi per aconseguir un fi a canvi de posposar una satisfacció immediata.

Per tant, si no vols fracassar has de tenir força de voluntat i per aconseguir-ho:

  • Fixa’t una meta. És a dir, una sola meta. Si els teus propòsits eren deixar de fumar, anar al gimnàs i fer dieta no ho aconseguiràs, fixa’t només un objectiu fins aconseguir-ho.
  • Visualitza el teu objectiu. És important fer un treball de visualització i consciència. Pensa cada matí en el teu objectiu, imagina’t complint-lo, visualitza la recompensa una vegada ho hagis assolit, i molt important pensar en les conseqüències de no fer res.
  • Entén el procés. Acostuma a haver-hi molta motivació inicial, que posteriorment desapareix… però ho aconseguiràs si vas pas a pas.
  • Estableix metes setmanals. Una vegada tens clar el teu objectiu hauràs de fixar petites metes o canvis setmanals que siguin assolibles. Aquestes han de ser progressives.
  • Alimenta la força de voluntat. La força de voluntat és il·limitada, però s’ha d’alimentar. Per exemple, si vols deixar de fumar és important no tenir tabac a casa, no freqüentar llocs o activitats que et recordin al tabac i alimentar-ho positivament parlant-ho amb el teu entorn i substituint aquest moment de plaer per un altre. Pensa que el teu objectiu és canviar el plaer a curt termini per la satisfacció d’obtenir les teves metes a llarg termini.

I per tu, quin és el teu propòsit?

Si el teu és un dels clàssics, és a dir, aprimar-te, t’animem a canviar aquest concepte erroni. No es tracta d’aprimar-te sinó de reduir el percentatge de greix, per tant, és bàsic saber quin és el teu estat actual real; així que demana dia i hora i els tècnics de fitness et faran un control amb la tànita per tal de conèixer el % de greix, pes muscular i pes general, i a partir d’aquí seguir les recomanacions anteriors:

  • Fixa’t una meta. Vull reduir el meu percentatge de greix, sentir-me més lleugera i saludable.
  • Visualitza el teu objectiu. visualitza en imatge com et vols veure sense seguir estereotips ni cossos 10, tenint en compte el teu punt de partida i sent molt realista. Pensa en què passarà si no fas res al respecte: directament aquest percentatge de greix no baixarà sinó que la tendència serà de pujar, intensificaràs la sensació de poc lleugera i posaràs en risc la teva salut.
  • Entén el procés. Molta motivació inicial que posteriorment desapareixerà fent cada vegada més difícil preparar-se la motxilla i anar al gimnàs. Però si vols, ho aconseguiràs! El secret és anar pas a pas i fer teu cada petit objectiu assolit.
  • Estableix metes setmanals. Fixa’t els dies que faràs esport. Apunta’t al gimnàs. Busca ja l’ajuda d’un professional si saps que fracassaràs si vas sol. Si comences o portes temps fent el mateix i t’avorreix demana’ns alternatives, perquè pots fer classes col·lectives o entrenaments col·lectius on serà més fàcil mantenir la teva motivació i aconseguiràs superar-te a tu mateix gràcies a compartir entrenaments amb altres.
  • Alimenta la força de voluntat. Comparteix amb el teu voltant la teva meta d’iniciar-te a l’esport o començar de nou si has estat un temps inactiu. Substitueix el teu temps d’oci habitual amb el teu nou oci més saludable. No pensis en que deixes de fer, sinó en què guanyes fent-ho.

El teu major objectiu juntament amb el nostre és fer de l’activitat física, no un propòsit de cada any, sinó el teu principal hàbit.