Arriba la primavera, els dies s’allarguen, les plantes comencen a brotar…i també apareixen els molestos símptomes de l’al·lèrgia estacional. A Catalunya un 25% de la població està afectada per algun tipus d’al·lèrgia respiratòria, una xifra que creix un 2% cada any segons la Societat Caralana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Tot i que la tendència és creure que fer esport pot agreujar els símptomes, el cert és que els experts asseguren que realitzar exercici físic regularment és beneficiós per a l’organisme, ja que ajuda a reforçar el sistema immunològic.

Les conegudes al·lèrgies primaverals sorgeixen a causa de la pol·linització que es duu a terme a través de l’aire. El pol·len de les plantes es desplaça d’una flor a una altra dispersant-se per l’ambient i provocant aquesta mena d’afeccions. Els pòl·lens més agressius són els de les gramínies, conegudes com males herbes, però també els dels cereals com el blat i l’ordi, l’olivera i el bedoll, o una planta peculiar de la mediterrània anomenada Parietaria Judaica.

Recomanen practicar esport

Els experts asseguren que la pràctica continuada d’esport contribueix a reforçar l’estat de l’aparell respiratori, els músculs i el sistema cardiovascular. A més, en el cas dels infants, afavoreix el seu desenvolupament.

El fonamental és que la pràctica de l’esport es faci de forma segura i adaptada a la malaltia. En primer lloc és indispensable un preescalfament correcte abans de l’exercici, i no patir cap malaltia que pugui causar una crisi d’asma, com infeccions, febre … A més de dur amb si la medicació necessària.

L’exercici físic ha de dur-se a terme en un entorn adequat i evitant els factors que poden desencadenar reaccions al·lèrgiques com el fred, la pols, l’herba … ara que arriba la primavera, per exemple, la recomanació passa per practicar-lo en edificis tancats, i escollir esports que impliquin un esforç físic progressiu i que permetin realitzar descansos.

En aquest escenari, una de les millors opcions són els esports aquàtics en general i la natació en particular. A l’aigua tots els moviments s’alenteixen i es fan de manera més suau, per la qual cosa fatiguen menys.