Si bé és cert que molts aspectes relacionats amb la seguretat i la higiene a les piscines depenen de la qualitat de l’aigua d’aquestes, també ho és que l’ús que en fan els propis usuaris és un factor determinant per a garantir un servei adequat.

Sovint no som conscients de la importància d’actes tan senzills com dutxar-se abans d’entrar a l’aigua o fer ús del casquet de bany, tal com estableix la llei. Aquestes són pràctiques que s’han de dur a terme per motius d’higiene, ja que el nostre cos i cabell poden acumular partícules de brutícia que cal eliminar abans d’introduir-nos a la piscina. A més, una dutxa prèvia ajuda el nostre organisme a adaptar-se millor al canvi de temperatura que suposa capbussar-nos a l’aigua.

Cal destacar que les dutxes d’accés a les piscines o les de la Zona d’Aigües estan pensades per a complir amb aquesta funció de neteja prèvia. Per aquest motiu està prohibit fer servir sabó en elles.

Pel que fa a la vestimenta, s’ha de dur banyador i no està permès portar roba interior a sota. En aquest sentit, els usuaris que vulguin treure’s el vestit de bany només podran fer-ho a l’interior dels vestuaris.

Un altre factor a tenir en compte és el que fa referència al calçat apropiat. És molt important no transitar per l’espai adjacent a les piscines o per la Zona d’Aigües amb calçat de carrer, ja que a la sola hi queden enganxats molts elements contaminants i gèrmens amb els quals es pot embrutar la instal•lació. S’aconsella utilitzar xancletes amb sola rugosa, que s’adhereixen millor al paviment, i en el cas dels infants la recomanació passa per no portar peücs de làtex, perquè aquest material rellisca i poden prendre mal.

En aquesta mateixa línea, no es permet transitar moll per la instal•lació, ja que es pot agafar fred, relliscar o mullar altres usuaris. Per això, és imprescindible fer ús de la tovallola o el barnús a l’hora de desplaçar-nos. Al mateix temps, per motius d’higiene, és necessari utilitzar la tovallola a les saunes (seca i humida) per a posar-la entre el cos i el seient.

En el cas de la Zona d’Aigües, també cal dutxar-se abans de fer-ne ús, però a més, és important eixugar-se bé abans d’entrar a les saunes. Tot i que en aquest espai no és obligatori dur casquet de bany, cal ser curosos amb aquest aspecte i no capbussar-nos dintre de l’hidromassatge.

Per últim, està taxativament prohibit qualsevol pràctica que afecti la salubritat com depilar-se, tenyir-se, fer-se la pedicura, afaitar-se o altres usos indeguts.