Màxima expectació per la presentació oficial del Projecte del Centre de Tecnificació de Natació Sincronitzada, que va tenir lloc el passat 9 d’octubre a Can Font-Centre d’Art i Noves Tecnologies de les Franqueses del Vallès, que va omplir la sala amb un centenar de persones, entre autoritats, inversors, empresaris i mitjans de comunicació. Un acte que va estar presidit per l’alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, i el president del Club Natació Granollers, Josep Maria Mas, i que va comptar amb la participació del president del Consejo Superior de Deportes, Miguel Cardenal, el secretari general de l’Esport de la Generalitat, Ivan Tibau, el president de la Real Federación Española de Natación (RFEN), Fernando Carpena, i el president de la Federació Catalana de Natació (FCN), Enric Bertrán. Una taula representativa i amb la que es va reafirmar el total suport institucional al Projecte presentat.
Màxim suport de la FCN
“Amb el Club Natació Granollers treballem fa molts anys i els conec molt bé. Sé de la seva vàlua i de la seva gestió, i no tinc cap dubte que tirarà endavant aquest centre de desenvolupament de la natació sincronitzada”, va comentar el president de la FCN, Enric Bertran, que va incidir en què “és un dels nostres clubs que tenen tres disciplines i a un molt alt nivell i tenir això és molt complicat. Tenen esportistes al CAR i a la Blume: natació, waterpolo –com a novetat aquest any- i sincro… i això és un signe de la bona feina del Club”.
A més a més, va voler deixar palesa la “mancança del centres i de tècnics de sincronitzada i en aquest futur centre podrem tirar endavant tant escoles de formació i com d’esportistes. Tenim aquí sortida per a moltes noies. I a més a més, tenim la possibilitat de fer waterpolo i high diving, una disciplina que a BCN2013 va tenir molt d’èxit”.
Bertran va conclure: “Que un club d’aquesta federació tiri endavant aquest projecte és motiu d’alegria. Per part de la Federació Catalana de Natació, màxim suport a aquesta iniciativa”.
Una eina més per al desenvolupament dels esports aquàtics
El president de la RFEN, Fernando Carpena, en agafar la paraula va dir que era “un acte quasi sense precedents”. No només pel fet d’haver reunit en una mateixa taula els màxims representants catalans i estatals de l’esport i, en concret de la natació, sinó també pel projecte en si mateix: “És motiu d’enorme satisfacció; al voltant d’una iniciativa privada, d’un club, el que estem fent és avalar un projecte sense precedents en l’àmbit privat de la natació espanyola”.
Carpena va agrair la presència dels possibles inversors a l’acte, a qui va dirigir-se dient que “és una iniciativa privada sustentada en la idea d’un club, que ofereix garanties de permanència en el temps, i no només això, sinó que tot i els temps que corren, creix de manera progressiva, exponencialment no només en el món de la sincro sinó també en les demés disciplines”.
Del futur centre va dir: “Tindrem una eina més de desenvolupament dels esports aquàtics, i en aquest cas centrat en la sincro, però també en waterpolo i high diving, que també necessiten de centres específics”.
També va voler ressaltar del Club “la passió compartida i generosa. La passió d’un club que vol créixer, que vol desenvolupar la sincro. I és generosa, perquè el que els interessa és que creixi la sincro, la sincro del Club Natació Granollers, però també la sincro en general i això s’ha de tenir en compte”. A més, ca dir: “Sabem que tenim altres eines, però que són totalment compatibles. Existeix una xarxa de centres de tecnificació i un de referència com és el CAR, però ens fa falta alguna cosa més. El futur centre reforça el que ja tenim. Volem compartir escenaris per al conjunt de l’esport nacional”. I amb aquesta taula representiva “estem demostrant que les institucions ens hem de donar suport en els projectes que ens són comuns… que busquen el desenvolupament de l’esport”.
El principal actiu d’aquest projecte és que neix de l’esport
Per la seva banda, el Secretari General de l’Esport, Ivan Tibau, també va recolzar el projecte: “Com a govern tenim l’obligació d’estar al costat del Club i de l’alcalde per fer tot el possible per a què el projecte tiri endavant. Hi ha coses que no podem aportar en aquest moment, però el que sí que podem aportar és estar al costat, donar el suport i ajudar a obrir portes”.
Del Club va destacar-ne que “en el món de l’aigua és del millor de Catalunya i d’Espanya; un club que n’ha fet bandera en la sincro, un club importantíssim de sincro. És un club exemplar quant a resultats, però també pel que fa a la gestió de la instal•lació… els números surten, hi ha potencial, gent al darrera”. I va ressaltar: “El principal actiu d’aquest projecte és que neix de l’esport, de gent que coneix l’esport, gent que coneix com gestionar la instal•lació, que ve del món de la natació. Si aquest projecte no vingués d’un club, la credibilitat serà molt menor. En aquest cas una credibilitat important, perquè hi ha una experiència i coneixen molt be aquest negoci”.
“Estarem al vostre costat i ajudarem en la mesura que sigui possible. Veiem un projecte de país, molt important, que pot aportar molt i tota inversió que arribi i que serveixi per posar un granet de sorra per al desenvolupament de l’esport, des de la Secretaria General de l’Esport estarà al vostre costat”, va afegir Tibau, dirigint-se als possible inversors presents a la sala.
Un projecte amb garantia d’èxit i sense cap risc
El president del Consejo Superior de Deportes, Miguel Cardenal, també va donar suport al Centre: “Des de que vaig tenir coneixement del projecte, em va semblar extraordinàriament important, atractiu, i vaig decidir recolzar-lo amb totes les meves energies, amb tota la potència que puguem des del Consejo Superior de Deportes”.
Cardenal va dir: “Aquest és un projecte que té en el seu cor, en les seves entranyes, l’esport d’alt nivell. Pot ser que tinguem el primer trampolí de high diving, que serà segurament esport olímpic… suposa un complement magnífic. I al mateix temps, permetrà l’esport base. Igualment, aquest centre serà un motor de generació de recursos. Les enquestes de Turisme en Espanya, apunten a què dels 60 milions de turistes que ens visiten, 10 milions vénen per l’esport: 2 milions per a assistir a un esdeveniment esportiu i 8 milions per a practicar esport al nostre país. Això ens permetrà acollir equips d’altres països, organitzar campionats… fins i tot incorpora un pàrquing d’autocaravanes! Això permet, a més a més, finançar l’esport d’alt nivell amb l’activitat econòmica que es genera al voltant de l’esport”.
“Estic convençut que aquest centre funcionarà. Conec el treball que fa la RFEN, exemplar en la seva gestió i transparència. Conec com treballa la FCN i els clubs de natació a Catalunya. I és una garantia d’èxit, un projecte sense cap risc. Aquest tipus de col•laboració públic-privada és un referent que hem de treballar més… ja ho estem fent, però és de llarg recorregut. Aquest projecte ens mostra de manera eloqüent, que som capaços de fer coses molt grans si ens entenem i treballem junts. Per a què això funcioni és indispensable no només el que faci el Club Natació Granollers sinó també els ajuntaments del voltant, Les Franqueses, que les federacions ho treballin i que la Secretaria General de l’Esport s’impliqui i també el Consejo Superior de Deportes”.
“Si us plau, poseu tots de la vostra part per a tirar endavant aquest projecte, perquè val la pena i us garanteixo que des del Consejo Superior de Deportes estarem al vostre costat”, va tancar el parlament dirigint-se als inversors i empresaris presents.
Centre de referència a nivell mundial
El CTNS pretén ser un centre de referència a nivell mundial, un espai per a la natació sincronitzada obert al món, un laboratori de treball de la sincronitzada amb tot l’equipament necessari per treballar tant des del punt de vista físic com per a la realització d’estudis que abracin totes les àrees que permetin avançar en el desenvolupament de la natació sincronitzada. La instal•lació permetrà realitzar campionats de natació sincronitzada, però també de waterpolo, tant a nivell nacional com d’àmbit internacional, concentracions d’equips i seleccions. Estarà equipat per a poder portar a terme estades per a l’anàlisi i desenvolupament de tècniques de millora d’entrenaments, formació d’entrenadors, realització de treballs en el camp de la biomecànica, estudis sobre l’alimentació… sempre aplicats a l’esport.
Ubicat a les Franqueses del Vallès, al km. 1.5 de la carretera de Cardedeu, i amb un total de 13.000m2 construïts, el complex comptarà amb una piscina d’entrenaments, piscina de competició amb grades amb capacitat per a 1.100 persones i una residència per a esportistes. A més a més, aquest Centre de Tecnificació acollirà altres instal•lacions complementàries i no vinculades a la natació sincronitzada com un trampolí de salts de gran alçada (30 metres), fitness amb sales d’activitat dirigida i equipat amb màquines d’última generació, zona d’aigües, cinc pistes de pàdel, pàrquing per autocaravanes, espai per a activitats subaquàtiques, ludoteca i restaurant.
Més informació sobre el Projecte del Centre de Tecnificació de Natació Sincronitzada