Estem iniciant la temporada d’estiu i amb ella moltes activitats aquàtiques que es realitzen al mar, les quals comencen a guanyar força any rere any, fent-se més populars i estant a l’abast de pràcticament tothom.

D’entre elles, es troben les travesses en mar obert, cada cop més populars i on més nedadors i nedadores s’atreveixen a participar.

La primera recomanació per a tots aquells que vulguin iniciar-se en les travesses, és que es preparin mitjançant entrenaments guiats de natació, i que realitzin les proves mèdiques necessàries per poder participar.

Per altra banda, preparar-se a nivell esportiu també és important, ja sigui per a millorar la tècnica nedant, com per millorar el rendiment per assolir millors marques. Una cosa va lligada a l’altre, i sempre es pot seguir millorant. S’ha de ser conscients però, que la natació és un esport que requereix moltes hores d’entrenament, per a poder anar veient els canvis.

Els grups d’entrenament s’acostumen a fer en piscines, normalment de 25mtot i que si es pot entrenar a un clubcom el del Club Natació Granollersamb una piscina de 50m, serà millor pel rendiment. Si ja trobem diferències entre piscines de 25m i de 50m, imagina’t la diferència d’entrenar en una piscina o al mar.

La tècnica serà principalment el factor clau per obtenir un bon rendiment, i aquesta és més còmode treballar-la en piscina (ja sigui de 25m o de 50m), ja que el tècnic pot estar fora de l’aigua per detectar els errors, pot realitzar filmacions i analitzar millor el gest tècnic. Al mar, aquest aspecte seria més complicat de corregir. Tot i així, sí que es demana una tècnica específica per nedar al mar que per a realitzar entrenaments a piscina, o guanyar velocitat a piscina. Són dues formes diferents de nedar per tal de fer més eficient el teu esforç.

Descobreix, a la següent taula, quins són els aspectes diferencials (avantatges i desavantatges) de nedar al mar o a piscina, per que puguis aplicar-los al teu entrenament:

TÈCNICA DEL NEDO EN PISCINA

TÈCNICA DEL NEDO AL MAR

Punts de descans cada cop que arribes a la paret. Nedo continu sense punts de descans, únicament si vas amb boia, agafar-te a ella.
Orientació fàcil gràcies a les parets de la piscina. Orientació difícil degut a l’amplitud del mar.
Possibilitat d’entrenar tots els estils. Majoritàriament predomina el nedo de crol.
Condicions meteorològiques que no afecten Condicions meteorològiques condicionants.
La temperatura de l’aigua sempre és la mateixa (aproximadament 28ºC). La temperatura de l’aigua varia segons les estacions, a l’estiu pot ser més òptima per nedar sense fer servir neoprè.
Monotonia d’entrenaments és un factor que influeix sobre el fet de entrenar més d’un cop per setmana. Vistes maques segons la zona, diversitat d’elements naturals durant la distància que nedaràs.
Diferent tipus d’entrenaments: velocitat, resistència, tècnica, peus/braços, etc. Únic tipus d’entrenament: entrenament de resistència.
Únicament necessites: banyador, casquet i ulleres. Segons l’estat del mar necessitaràs un neoprè per aïllar-te del fred i una bolla per fer-te visible i tenir un element de flotabilitat.
La flotabilitat no es veu modificada durant el nedo, més esforç comparat amb el mar. Més flotabilitat per nedar, menys esforç que en entrenaments a piscina.
Tècnica de crol: generalment, freqüència de braçada alta. Tècnica de crol: generalment, freqüència de braçada baixa.
Tècnica de crol: respiració bilateral. Tècnica de crol: respiració unilateral o per davant (per orientar-te).
Tècnica de crol: més freqüència en el batut de cames. Tècnica de crol: menys freqüència en el batut de cames (t’ajudes per la flotabilitat).

Si estàs interessat en fer travesses, informa-te’n al Club Natació Granollers sobre l’Entrena’t per la Travessa – Abonament de Swimming.