El teu fill o filla pateix dolor d’esquena? En l’últim mes s’ha queixat alguna vegada per partir molèsties lumbars, dorsals o cervicals?
Majoritàriament les consultes mèdiques en adolescents són per dolors d’esquena i la resolució és que d’entre el 80 i 90% es considera síndrome mecànic inespecífic, en altres paraules, que no és a causa d’una patologia específica…
I per què són més els joves que es queixen de dolors?
Existeixen diferents factors que poden provocar una sobrecàrrega muscular i descompensació de la musculatura en joves i adults:
- Mala postura
- Ús excessiu de la tecnologia (mòbils, tablets…)
- Falta d’activitat i exercici físic
- Sedentarisme
- Mal disseny del mobiliari (ergonomia inapropiada en el seu espai de treball: a casa o a l’escola)
- Excés de practica esportiva sense compensar desequilibris (esports amb moviments repetitius, falta d’estiraments, falta d’exercicis compensatoris..)
- Trastorns psicològics. La falta d’autoestima, depressió i ansietat, emocions negatives, acaben reflectides a l’esquena.
Quin són els efectes negatius de tenir adoptada una mala postura?
- Mal de cap
- Debilitat muscular de coll, espatlles i esquena
- Rigidesa i molèsties en la part baixa, mitja i alta de l’esquena.
- Desequilibris musculars cara anterior amb la cara posterior.
- Alteracions en l’alineament de vèrtebres
- Futures patologies.
Com resoldre aquesta situació i alleugerir aquest malestar en els teus fills?
La primera cosa que hem de fer com a pares és buscar solucions a tot allò que podem canviar amb la major immediatesa, com per exemple examinar l’espai de treball dels teus fills:
- Mobiliari: assegurar que la cadira és l’apropiada per l’alçada del nostre fill. S’ha de tenir en compte què la posició de les cames i de l’esquena haurien d’estar a 90 graus. En cas de no arribar amb els peus al terra és important afegir un reposapeus.
- Ordinador: col·locar l’ordinador en la posició frontal, comprovar si la pantalla queda a la línia dels ulls. És important que comproveu si el cap i el coll estan en una posició recta i les seves espatlles relaxades. L’avantbraç i el canell han d’estar recolzats a la taula i a 90 graus.
- Ratolí: a prop del teclat.
- Llum: és important que l’habitació d’estudi estigui en una correcta intensitat d’il·luminació.
- Sentits: Com a pares també és important detectar si el teu fill té problemes de vista o d’audició, ja que aquest fet pot alterar la seva postura provocant dolors en cap i en la zona alta de l’esquena. És important que observis si el teu fill s’apropa massa a la pantalla de l’ordinador.
- Pregunta-li si descansa correctament o si li fa mal l’esquena quan dorm, pot ser el matalàs o coixí no és el més apropiat.
D’altra banda, en el que respecta a l’ús excessiu de la tecnologia, les recomanacions dels professionals són les següents:
- Fixar límits d’ús. Marcar horaris i espais d’ús per evitar que els teus fills passin hores i hores utilitzant la tecnologia sense pausa.
- Donar exemple. Com a pares som els primers que fem un ús excessiu del mòbil, tablets, etc. Per tant, marca temps per passar estones junts sense utilitzar la tecnologia.
- No utilitzar la tecnologia com una mesura per evitar l’avorriment del fill o com a entreteniment en espais públics o socials. És possible que hagis promogut l’excés d’ús en els primers anys d’edat del teu nen, buscant el teu espai.
- Evitar l’ús de pantalles (mòbil, Tablet…) abans d’anar a dormir ja que afecta directament al cicle de la son.
- De la mateixa manera s’ha d’evitar que només obrin els ulls agafin la Tablet o mòbil ja que produeix estrès visual.
- En cas d’ús, promoure una bona postura per tal d’evitar l’avançament del cap, rigidesa muscular i finalment dolors d’esquena. Per exemple, en cas d’estar en posició de sedestació (assegut) col·locar un coixí a les cames per poder recolzar els avantbraços i guanyar alçada a la pantalla.
- Evitar llargues jornades d’ús. Cada 15-20 minuts s’hauria de parar, caminar i canviar de postura.
- Per últim, es recomana apagar els mòbils per la nit. Hi ha un augment de les persones sensibles a les onades electromagnètiques.
Sabies que a mesura que el teu fill allunya el cap per mirar el mòbil o tablet està generant una càrrega muscular que ha de suportar de fins a 27 kg?
Si el teu fill no fa activitat física i, durant el seu espai d’oci la seva activitat comença a ser sedentària:
- Promou un estil de vida més actiu. Agafa menys el cotxe, aneu junts als llocs caminant, busca espai per fer esports junts…
- Fer algun tipus d’esport col·lectiu o promoure la practica d’ activitat física com podria ser la natació, classes col·lectives divertides pel seu nivell (de tipus ball..) o sessions més posturals (ioga, postural…). Fomentar que la musculatura sigui forta, resistent i flexible evitarà patir en un futur de problemes d’esquena i d’altres patologies. Recorda, qualsevol exercici és més saludable que no fer cap.
- Si fa esport actualment i es queixa de dolor d’esquena és un indicador de que no s’està compensant correctament la musculatura, falta d’estiraments i descàrrega, és important que es parli directament amb l’entrenador.
Altres indicacions a tenir en compte és el pes que suporta a l’esquena el teu fill, aquest no hauria de superar més del 10%, si fos així busca la manera de que aquest pes es pugui transportar amb rodes, i si no és així que la motxilla tingui tirants amples i es col·loquin en els dos costats.
I si ja té una mala postura adoptada des de fa un temps?
Si tens dubtes sobre la postura actual del teu fill és important que consultis a un professional de la salut i busquis mesures per prevenir que aquest fet vagi a més. Si hi ha forts dolors d’esquena és important consultar al vostre metge per tenir un diagnòstic més específic, veure l’origen del dolor i saber el tractament més adequat.
El Club Natació Granollers ha preparat un programat pels adolescents, aquest programa té una durada de 5 setmanes de treball i dona eines amb les què equilibrar la musculatura, millorar el to muscular, guanyar més consciència postural, evitar futures patologies i/o molèsties d’esquena, coll i cap, i així contrarestar els efectes negatius d’un mal hàbit postural.
Recorda que per evitar molèsties i efectes negatius en la salut, és important, com a pares, cuidar la higiene postural del teu fill i de tota la família.