24 de desembre

Les 100 de 100 que organitza el Club Natació Granollers és una prova que es realitza per equips formats per grups de 2 a 5 nedadors/es. Han de nedar una distància de 10.000 metres en relleus de 100 metres per cada nedador/a, com diu el nom 100 sèries de 100 metres per equip.

Normativa

  • Sempre hi haurà 1 membre de l’equip nedant, i només podrà estar al carril el nedador següent per fer el relleu. La resta es podran esperar al carril habilitat per escalfar fins al moment del seu relleu.
  • S’hauran de fer relleus obligatoris cada 100 m just quan el company toqui la paret.
  • No es pot utilitzar material.
  • L’estil podrà ser de lliure elecció.
  • L’objectiu serà acabar els metres en el temps establert.

Condicions

  • Inscripcions de l’11 al 22 de desembre.
  • Places limitades.
  • Es requerirà un mínim de participants per a dur a terme.
  • No es fan devolucions a no ser per causes majors i de gravetat de salut on s’haurà de justificar amb informes mèdics.

La Marató 2023

La Marató d’aquest any se centrarà a la salut sexual i reproductiva . És la primera vegada que es dedica a aquesta temàtica, que, segons els professionals de la salut, engloba el conjunt de patologies que afecten més la població, en tots els aspectes de la vida i al llarg de tota la vida. Són malalties que tenen una prevalença (proporció de persones afectades en una població i moment concrets) de 3 milions de persones a Catalunya, i una incidència (nombre de casos nous que apareixen en una població i moment determinats) que s’estima en 210.905 nous casos cada any. Aquestes són xifres significativament elevades que, a més, representen un cost sanitari considerable per al sistema de la salut, situat en el 12,2%. En l’àmbit de la recerca, els equips d’investigació en salut sexual i reproductiva signen el 9% de les publicacions científiques catalanes, que els posicionen en la mitjana mundial.

Els professionals experts en SSIR destaquen que les malalties relacionades amb la sexualitat i la reproducció són molt poc conegudes, especialment entre el jovent. En aquesta edició es veuran reflectides les patologies i complicacions relacionades amb l’aparell reproductor, la medicina reproductiva, i les vinculades a l’embaràs i el part, entre d’altres. Alguns exemples d’aquestes malalties i problemes, que afecten greument la qualitat de vida de les persones, especialment de les dones, són la preeclàmpsia (afecció greu que es caracteritza per l’aparició d’hipertensió arterial i de proteïnes a l’orina durant l’embaràs), l’endometriosi (malaltia crònica en la qual l’endometri, que és el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original), les infeccions de transmissió sexual, el dolor pelvià i el vaginisme (dolor genital causat per una contracció involuntària de la musculatura que envolta l’entrada de la vagina), els problemes associats a la menstruació i a l’etapa de la menopausa, la prematuritat, les disfuncions sexuals, les disfuncions del sòl pelvià, com ara el prolapse (caiguda de l’úter per la debilitat dels teixits que l’envolten), les incontinències urinària i anal, l’esterilitat, la infertilitat, la gestació, els problemes en el part i els càncers de mama, de coll d’úter o de pròstata.

La Marató d’enguany vol posar especial atenció en la necessitat de contemplar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la medicina i de la recerca. En concret, la capacitat de la recerca sobre sexualitat i reproducció incidirà en àmbits tan necessaris com la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties en la ciutadania, posant especial atenció en les dones, el col·lectiu més afectat, amb eines avançades com la intel·ligència artificial o la telemedicina, en totes les especialitats implicades i per mitjà de totes les àrees de la recerca. En aquest sentit, es continuarà vetllant perquè la investigació representi l’equilibri poblacional necessari per a la millora de l’esperança i la qualitat de vida de totes les persones.