Hi ha forta evidència científica respecte als beneficis de l’exercici físic sobre la patologia de diverses malalties, arribant al punt de descriure l’exercici com la píndola ideal per millorar la salut. Per què? Principalment degut al seu efecte multi orgànic, que no causen els medicaments.
L’activitat física regular disminueix les taxes de mortalitat per qualsevol malaltia, redueix el risc de desenvolupar malalties cardíaques, hipertensió arterial, accident vascular cerebral, la síndrome metabòlica, diabetis tipus 2 i diversos tipus de càncer, incloent-hi el de mama i còlon.
L’exercici no només actua com un protector de la salut a nivell de prevenció primària, també actua durant i després de la malaltia, millorant la qualitat de vida en els malalts.
Cal assenyalar que per aconseguir aquets beneficis hi ha un clar efecte dosi-resposta que depèn tant del temps com de la intensitat de l’exercici.
Un exemple de la dosi d’exercici per malats o pacient de diabetis tipus 2 que recomana la Universitat Americana de Medicina Esportiva i l’American Diabetes Association, són un mínim de 150 minuts setmanals de treball aeròbic i de força, dos tres dies per setmana, valorant intensitats.
Tot i reconèixer les virtuts de l’exercici, una gran part de la població es manté inactiva. Per aquest motiu, cal combatre especialment el sedentarisme i incloure l’activitat física com a part de la teràpia dintre de la malaltia. El CNG, com a entitat esportiva, seguim motivant i creant adherència a una vida activa i saludable.