L’estrès és un mal comú de l’època moderna que pot afectar a qualsevol perfil d’individu. Es tracta de la resposta automàtica i natural del nostre cos davant les variacions i exigències del nostre entorn: a la feina, a casa, en les nostres relacions… pot ser el resultat de conflictes emotius interns, de la dieta, de la mala salut… I quan l’estrès es manifesta fa activar els nostres sistemes d’alerta fisiològica, emocional i conductual. No tots, però, reaccionem igual i patim els mateixos símptomes. El que sí és cert és que sempre hi ha un denominar comú: malestar.
Alteracions del ritme cardíac, sudoració en les mans, buit gàstric, tendència a la diarrea o a l’estrenyiment, dolor abdominal, mal de cap, bruxisme, mal d’esquena i contractures. Són algunes de les respostes fisiològiques de l’estrès. A nivell emocional, generalment hi ha sensació de desbordament, d’esgotament físic, apatia, ansietat (acompanyada de por indefinit, expectativa que alguna cosa dolenta passarà, impaciència…), depressió, irritabilitat, insomni… Sensacions que afecten a la qualitat de vida i a les nostres relacions amb els demés.
Són diversos els hàbits que podem cultivar per a defugir de l’estrès i un dels més efectius és fer exercici regularment. I és que l’exercici, practicat sense la pressió de la competició, allibera tensions musculars i resulta alliberador. A més a més, fa augmentar l’autoestima en produir canvis evidents en la nostra flexibilitat, en el to muscular i en la nostra percepció corporal. D’altra banda, el fet de dedicar uns minuts cada dia a una activitat només per a nosaltres ens permet desconnectar més fàcilment dels factors estressants de la nostra vida diària.
Si decideixes realitzar exercici com a estratègia antiestrès tingues en compte algunes consideracions:
– No escollir esports competitius. L’ideal és iniciar-se una activitat. La natació és un dels exercicis més adequats per a reduir l’estrès perquè ajuda a regular el ritme respiratori i facilita la distensió de tots els músculs en facilitar la ingravidesa. Si el què vol és fer exercici en sec, visita la sala de fitness i prova amb alguna de les activitats dirigides.
– Inici progressiu. Adapta’t a l’exercici incrementant gradualment el temps d’execució i el nivell de dificultat.
– Escull un exercici compatible. I això vol dir que triïs un en concordança amb la teva disponibilitat de temps i les capacitats personals. L’exercici haurà de convertir-se per a tu en una rutina agradable i no en un element estressant més.
Un cop hagis donat aquest pas, intenta, a més, habituar-te a dormir les set o vuit hores recomanades per a un bon funcionament del teu organisme. Si notes que les hores de son són insuficients, fes una migdiada no superior a 15 minuts.