Article patrocinat per Instituts Odontològics

Què són i com es fan els implants dentals?

Els implants són la millor solució per cobrir la pèrdua de peces dentals, també anomenada edentulisme, un problema que afecta la salut bucodental. Cal tenir en compte que la pèrdua de dents o queixals no redueix la potència mastegadora de la mandíbula, però com que aquesta s’ha de repartir entre menys peces, la càrrega és més gran entre aquelles situades al voltant dels espais buits i, per tant, accelera el seu desgast.

D’altra banda, les peces restants tendeixen a desplaçar-se per cobrir aquests buits, cosa que acaba provocant que, en mossegar, no encaixin bé l’arcada superior i la inferior, s’acceleri la degeneració de l’os i apareguin zones d’acumulació de bacteris.

Per evitar el torrent de problemes de salut bucodental relacionats amb la pèrdua de peces dentals, el més indicat és recórrer a la cirurgia d’implants, un procediment senzill, segur i durador, amb una taxa de rebuig molt baixa (al voltant del 3%) .

Què és un implant dental?

L’implant consisteix en la substitució de l’arrel de la peça perduda per una peça de titani de grau IV i, en una fase posterior, la col·locació de la pròtesi dental o corona, amb el mateix aspecte i funcionalitat que les dents reals. El titani, un metall modelable i de duresa extraordinària, és el material més usat en implantologia. A banda de les seves qualitats físiques, el més important és la seva biocompatibilitat, la capacitat d’adaptar-se al nostre organisme, ja que rares vegades genera rebuig.

En quines fases es divideix el procés de col·locació d’implants?

El procés que culmina amb la col·locació de la dent o queixal artificial completament funcional es desenvolupa al llarg de diversos mesos. La cirurgia es duu a terme en dues fases: col·locació de l’implant i col·locació de la nova peça. No obstant això, pot ser necessària una fase prèvia per fer un empelt ossi a la zona de la mandíbula que ha d’allotjar l’implant.

Quan ha passat molt de temps des de la pèrdua de la peça dental, una de les conseqüències sol ser la pèrdua de massa òssia al maxil·lar. Perquè l’implant tingui èxit, l’alçada òssia ha de ser l’adequada, i això se soluciona gràcies a una cirurgia anomenada elevació de sinus maxil·lar. El procés de consolidació portarà entre nou mesos i un any, el temps necessari per a la regeneració de l’os i poder col·locar l’implant.

En tot cas, el primer que cal fer és conèixer el diagnòstic detallat del pacient, que inclou un examen dental integral, la revisió de l’historial clínic i el disseny d’un pla de tractament personalitzat, com a resultat de proves clíniques, radiogràfiques o tomografies computeritzades que ofereixen tota la informació sobre les característiques físiques de la zona a tractar; en dependrà l’èxit de tot el procés.

Si no és necessària l’elevació de sinus maxil·lar, es procedeix a la cirurgia d’implants i, uns tres mesos després, el temps necessari perquè la nova peça s’uneixi fermament a l’os, es completa el procediment amb la col·locació de la pròtesi definitiva, que anirà cimentada o cargolada a l’implant.

En la majoria dels casos, és una intervenció senzilla, que es duu a terme amb anestèsia local i no implica baixa mèdica. A Instituts Odontològics garantim els millors resultats gràcies a la qualitat dels materials utilitzats i a la personalització de cada tractament. Un implant ben fet dura tota la vida; l’únic que requereix per part del pacient és un hàbit d’higiene bucal adequat.

Implants amb càrrega immediata

Hi ha una variant en implantologia, els implants de càrrega immediata, que permet recuperar l’estètica de la boca en menys de dos dies. Consisteix a col·locar una pròtesi dental provisional durant les 48 hores posteriors a la realització de l’implant. Perquè aquesta solució funcioni, la corona temporal s’ha de dissenyar amb molt de compte, donat que no ha d’entrar en contacte amb la peça dental antagonista; és a dir, la que es troba al costat oposat de la boca. D’aquesta manera, assegurem que el procés d’integració de l’implant a l’os compleix els terminis necessaris i en disminuïm els possibles moviments.

 

Baptiste Chailan
Director Mèdic d’IO